Spet po okusu zaljubljencev - Ducati Multistrada V4 Pikes Peak

29. 10. 2021 | Matjaž Tomažič
Deli

Tisti zares pravi navdušenci in zaljubljenci v Ducatijevo Multistrado smo lani ob predstavitvi novega modela z V4 motorjem nekoliko zastrigli z ušesi. Po krivici, a pravkar predstavljeni Multistrada V4 Pikes Peak se vrača h koreninam.

V primerjavi s predhodnikom, dvovaljnim modelom je nova Multistrada poleg štirivaljnega motorja s seboj pripeljala nekaj sprememb, ki smo jih ljubitelji znamke sprejeli s težkim srcem. Poslovilo se je namreč kar nekaj za Ducati tradicionalnih elementov. Klasični jekleni cevni okvir je zamenjal aluminij, enojno zadnjo nihajko je zamenjala dvojna zadnja vilica, poslovilo se dezmodromično krmiljenje ventilov, sprednje kolo pa je zraslo na 19-palcev.

Seveda se je že po prvih kilometrih izkazalo, da Multistrada V4 ni izgubil svoje ostrine, hkrati pa je kljub vsem novitetam ohranil tisto svojo pravo Ducatijevo dušo. Vseeno pa so se pri Ducatiju odločili, da bodo z modelom Pikes Peak znova pocrkljali tradicionaliste.

Multistrada V4 Pikes Peak ima spredaj ponovno 17-palčno kolo, zadnje kolo pa je namesto v dvojno vilico ponovno vpeto na enojno nihajko. Ker gre za izrazito športen crossover so nekoliko modificirali tudi okvir, dodali lahka kovana platišča znamke Marchesini in Ohlinsovo polaktivno vzmetenje. Na račun koles so pri masi prihranili pomembnih 2,7 kilogramov, celoten motocikel pa je v primerjavi z modelom V4 S lažji za dobre 4 kilograme. Motorna elektronika ima zdaj tudi program Race, ki prilagodi delovanje motorja in vseh elektronskih pomočnikov.

Spremenili so tudi ergonomijo, ki je z nižjim krmilom in višje nastavljenimi stopalkami za noge nekoliko športnejša kot sicer. Multistrada Pikes Peak bo serijsko opremljena z radarskim tempomatom in sistemom opozarjanja na nevarnost v mrtvem kotu.

Štirivaljni motor, ki so ga za motocikle iz družine Multistrada poimenovali Granturismo ostaja nespremenjen, kar pomeni, da bo tudi pri Pikes Peaku na razpolago iskrih 125 kW oziroma 170 'konjev' moči.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja