Tako (ne)vidni so motoristi!

29. 6. 2020 | Jure Šujica
Deli

V prihodnjih dneh bodo policisti znova poostreno nadzirali motocikliste. Preverite kje!

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste na cestah spregledali motorista ali pa ste ga opazili komaj zadnji trenutek. Verjetno vsakomur vsaj nekajkrat v življenju, še posebej v primeru, da motociklist ni imel prižganih žarometov. A to pravzaprav ni nič presenetljivega. Silhueta motorista je namreč z razdalje 30 metrov ožja od širine svinčnika, ki ga držimo v iztegnjeni roki. To pa je razdalja, ki jo pri 100 kilometrih na uro prevozimo le v malenkost več kot eni sekundi.

Motoristi so, kot pogosto poudarjamo, ena izmed najbolj ranljivih skupin udeležencev v prometu, lansko leto pa je bilo, kar se tiče njihove varnosti, eno izmed najslabših v zadnjem obdobju, saj je delež težje in lažje poškodovanih motociklistov v primerjavi z letom pred tem narasel za 11 oziroma devet odstotkov.

Sodelovanje bo čezmejno

V prihodnjih dveh tednih, med 29. junijem in 12. julijem bodo zato slovenski policisti na terenu poostreno nadzirali motocikliste, njihovo hitrost, opremljenost motoristov ter njihovih motorjev, prisotnost alkohola in drugih psihofizičnih substanc in vsega, kar bi lahko vplivalo na njihovo varnost.

Nadzor prometa bo sicer potekal na lokacijah, kjer se v poletnem obdobju zadržuje največ motoristov, poseben nadzor pa bo potekal na cestah v Posočju, kjer je bilo v lanskem letu med motoristi tudi največ nesreč s smrtnim izidom. Tam se bodo prometnim policistom pridružili tudi policisti Specializirane enote za nadzor prometa. Hkrati bodo na obmejnih območjih organizirani skupni nadzori s policisti iz Hrvaške ter Avstrije.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol