To so najpogostejši razlogi za nastanek najhujših nesreč

16. 3. 2020 | Jure Šujica
Deli
To so najpogostejši razlogi za nastanek najhujših nesreč (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Agencija za varnost prometa v obziru na izbruh koronavirusa prestavila prvo spomladansko akcijo. Kljub temu pa je pripravila nekaj nasvetov za voznike motornih koles.

Lepo vreme in relativno visoke temperature so na plan že privabile številne motocikliste (redki posamezniki, pa motorjev čez zimo sploh niso pospravili), ki so tekom minulega tedna že nabirali prve kilometre, pričakovati pa je, da se bo njihovo število v prihodnjih dneh vztrajno povečevalo. Ob tem bodo k vožnji kot posledica koronavirusa, ki je bolj kot ne ustavil gospodarstvo in javno življenje v državi, vabile tudi precej bolj prazne ceste.

Sredina marca je sicer tudi čas, ko Agencija za varnost prometa pričenja preventivne akcije za večjo varnost motoristov na cestah, česar pa v oziru na trenutno situacijo letos ne bodo storili, saj ne želijo tvegati nadaljnjega širjenja okužb, povezanih z virusom. Ne glede na to pa so pripravili nekaj napotkov, ki jih polagajo na srce voznikov motorjev.

Glavno sporočilo, ki so ga danes objavili na AVP je sicer to, da naj se, v kolikor to ni nujno potrebno, ne odpravljajo na poti, če že gredo, pa naj to storijo sami, hkrati pa naj vozijo nekoliko bolj previdno in počasi. Po zimskem oddihu namreč marsikdo ni takoj 100-odstotno telesno pripravljen na vožnjo, hladen asfalt pa zaradi peska in udarnih jam ne ponuja optimalnega oprijema. Morebiten padec in nesreča bi na drugi strani privedla do poškodb in še dodatnega dela za že tako obremenjeno zdravstveno osebje po Sloveniji.

V lanskem letu je sicer na naših cestah življenje izgubilo 23 voznikov enoslednih vozil, kar je kar 28 odstotkov (oziroma pet voznikov) več kot v letu pred tem. Hkrati sta za devet oziroma 11 odstotkov zrasla deleža motociklistov, ki so v nesrečah utrpeli lažje oziroma težje poškodbe. Zanimivo je sicer dejstvo, da so bili med mrtvimi izključno moški, večinoma stari med 35 in 44 let. Takšen trend velja že zadnjih pet let, v tem obdobju pa je bil najpogostejši vzrok za nastanek prometne nesreče s smrtnim izidom (v 47 odstotkih primerov) prevelika hitrost voznikov motornih koles

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol