V Angliji velik padec prodaje motociklov - vzrok bi bil lahko Brexit

V Angliji velik padec prodaje motociklov - vzrok bi bil lahko Brexit

Angleški trgovci z motocikli so konec meseca aprila zagnali nekaj panike. Razlog - padec prodaje novih motociklov za več kot 16 odstotkov.

Na otoku je mesec april tradicionalno eden najpomembnejših za prodajalce motociklov, k temu pa veliko prispeva tudi dejstvo, da večina novosti, ki so jih proizvajalci pripravili za aktualno sezono, v prodajne salone prispe ravno v mesecu aprilu.

Letos je kljub precejšnji beri novitet prodaja v primerjavi s prejšnjimi leti občutno padla, sicer nekoliko manj kot pri avtomobilih, kjer so zabeležili padec prodaje v višini 20 odstotkov.

Za 16 odstotkov manjša prodaja motociklov (to je okoli 2.000 vozil) je med trgovci zagnala preplah, saj menijo, da vzrok za zadržanost kupcev tiči v referendumski odločitvi Britancev, da zapustijo trgovinsko območje EU.

Nekatere politične analize padec prodaje motociklov utemeljujejo tudi s strožjo okoljsko normo Euro4, ki naj bi bila soodgovorna za to, da kupci ne želijo kupovati starejših motociklov in skuterjev, ki dosegajo zgolj normo Euro3.

Matjaž Tomažič
foto: Triumph

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol