V Kopru se je začel stečajni postopek proti Tomosu

3. 1. 2019 | Jure Šujica
Deli
V Kopru se je začel stečajni postopek proti Tomosu (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Stečaj niti ni presenetljiv, saj se podjetje že leta spopada s finančnimi težavami.

Koprsko podjetje je nekoč veljalo za ponos slovenske avto-moto industrije in le redki so motociklisti, ki svoje kariere niso začeli na enem izmed njihovih dvokolesnikov. Žal pa se podjetje zadnja leta v veliki meri ukvarja s finančnimi težavami, posledično pa prihaja tudi do zamud pri izplačilu plač delavcem, ki so tako že konec novembra lani na okrožno sodišče v Kopru prav zaradi tega podali predlog o začetku stečajnega postopka podjetja.

Danes pa je okrožno sodišče v Kopru naposled začelo stečajni postopek nad proizvajalcem iz Kopra, ki svoje začetke beleži že v letu 1954. Po poročanju tiskovne agencije STA je bil za stečajnega upravitelja izbran Štefan Vern, upniki pa morajo svoje terjatve prijaviti do 3. aprila. Proizvodnja motorjev je bila sicer zaustavljena že septembra 2018, krizo pa je dodatno poglobila tudi odločitev Pošte Slovenija, da kljub izkazanemu interesu ne bo kupila obubožanega podjetja.

Tomos ali Tovarna motorjev Sežana je, kot omenjeno, nastal leta 1954 na podlagi sklepa tedanje slovenske vlade, proizvodnja pa je nato stekla v novih prostorih v koprski Semedeli. Do leta 1972 je podjetje kot del podjetja Cimos skrbelo za proizvodnjo vozil znamke Citroen, sicer pa se je v svetovnem merilu uveljavilo kot proizvajalec kakovostnih mopedov, kros motorjev pa tudi dirkalnikov – dober sloves je podjetje uživalo tudi v ZDA.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"