Valentino Rossi ima dovolj! Odhaja v pokoj, njegova statistika pa jemlje sapo

Valentino Rossi ima dovolj! Odhaja v pokoj, njegova statistika pa jemlje sapo (foto: yamaha press)
yamaha press

Na posebni tiskovni konferenci v Avstriji je dirkaški as Valentino Rossi oznanil, da po koncu letošnje sezone odhaja v dirkaški pokoj. Vseeno pa se era Valentina Rossija, v kateri smo tudi po njegovi zaslugi doživeli razcvet prvenstva MotoGP ne zaključuje.

Čeprav se devetkratni svetovni prvak s prihodnjim letom poslavlja iz prvenstva MotoGP, pa ga bomo kot dirkača še naprej lahko videvali predvsem na štirih kolesih. Kje točno bo nadaljeval svojo kariero za zdaj še ni znano, v preteklih letih pa je tako z atraktivno vožnjo kot tudi z rezultati že navduševal in dokazoval, da je tudi mojster volana. Kot vse kaže bo celo nastopil na dirki za 24 ur Le Mansa, kjer naj bi zastopal barve Ferrarija.

No, 'dohtarja' bomo še naprej videvali v motociklističnih dirkaških boksih, saj bo v svetovnem prvenstvu vodil tudi svojo dirkaško ekipo, s svojimi izkušnjami in znanjem pa se bo še bolj intenzivno posvečal tudi svoji dirkaški akademiji.

Ne glede na to, da Valentinu po 30 dirkaških sezonah v 'penziji' ne bo dolgčas, pa se Italijan še kako dobro zaveda, da se mu bo življenje kljub vsemu obrnilo na glavo. Čeprav Valentino svoje kariere očitno ne bo zaključil z osvojenim naslovom, pa vse dvome o tem, da upravičeno sodi med najboljše dirkače vseh časov govori njegova statistika.

Če na hitro naštejemo samo tiste najbolj pomembne številke; Valentino Rossi je na dirkah svetovnega prvenstva nastopil 423-krat, od tega kar 363-krat v kraljevem razredu. Hkrati je tudi edini dirkač, ki je naslov prvaka osvojil z dvotaktnim 500-kubičnim dirkalnikom ter tudi z 800 in 1000-kubičnim štiritaktnim dirkalnikom. Na zmagovalne stopničke se je v tem času povzpel kar 235-krat, zabeležil pa kar 115 zmag. V razredu MotoGP oz. 500-kubikov je nastopil 199-krat in osvojil 89 zmag.

Vsekakor bo po njegovem odhodu iz karavane najhitrejših v prevenstvu zazijala določena luknja, vseeno pa bo prvenstvo še naprej še kako zanimivo. Ni kaj, 'dohtar' si za vse svoje dosežke in prispevek k razcvetu tega športa zasluži globok priklon.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol