Tale Guinnesov rekord, ki ga je pred kratkim osvojila Yamaha, jemlje sapo (video)

Tale Guinnesov rekord, ki ga je pred kratkim osvojila Yamaha, jemlje sapo (video) (foto: yamaha press)
yamaha press

Guinnesova knjiga rekordov je polna zanimivih in tudi bizarnih svetovnih rekordov. No, ta, ki ga je pred kratkim osvojila Yamaha, pa jemlje sapo.

Pri Yamahi so vsekakor upravičeni ponosni na svojega Tenereja 700. Ne samo zaradi dobre prodaje, pač pa predvsem zaradi dejstva, da gre za resnično dober enduro. Celo tako zelo dober, da v pravih rokah zlahka podira rekorde.

Yamahin ambasador Pol Tarrés je precej nenaveden motorist. Z motociklom Yamaha Tenere premaguje ovire, za katere se zdi da jih skoraj 200 kilogramov težak motocikel nikakor ne bi zmogel premagati. Pri tem meje mogočega in predstavljivega postavlja celo višje, kot si nekateri upamo predstavljati.

Njegov zadnji podvig je bil tako vzpon na goro Mercedario v Argentini. No, marsikateremu endurašu se vzpon na goro ne zdi kakšen poseben podvig, a v tem primeru je potrebno vedeti, da gre za kar 6.157 metrov visoko goro. Vertikalni vzpon na to goro je tudi zelo strm, zato v tem primeru ne gre samo za izziv za človeka, pač pa tudi za stroj.

Sredi meseca marca je tako ekipa svoj podvig začela na višini 3.000 metrov od koder se je prvi dan na deset kilometrov dolgi poti povzpela na 4.500 metrov nadmorske višine. Le dan kasnje se je Pol s svojim Tenerejem pripeljal na vrh 6.157 metrov visoke gore. To je hkrati tudi najvišja nadmorska višina, ki jo je kadarkoli dosegel motocikel z dvovaljnim motorjem. Kot zanimivost je vsekakor potrebno poudariti, da je del tega rekorda tudi slovenski. Mitas je projekt podprl s svojimi pnevmatikami, Akrapovič pa z izpušnim sistemom.

In kje so meje? Pol in člani njegove ekipe so prepričani, da zmorejo doseči še več, zato zdaj ciljajo na najvišje vrhove Andov. Že v naslednjem podvigu, ki ga nameravajo opraviti še pred letošnjim Božičem, bodo skušali z motociklom osvojiti 7.000 metrov nadmorske višine.

Kako je ta neverjeten podvig ovekovečila snemalna ekipa pa si lahko pogledate v tem zelo zanimivem videu.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"