Lazer Monaco EVO2, najlažja preklopna čelada - ocena

Na začetku junija so nam pri Motocentru Špan na test odstopili prav posebno preklopno čelado. V čem je ta najboljša in kaj smo pogrešali.

11. 9. 2018

Čelada Lazer Monaco Evo2 se s svojimi 1.350 grami mase uvršča na seznam najlažjih čelad na splošno, v kategoriji preklopnih čelad pa ji trenutno ni para. Njena lahkost je v primerjavi s konkurenčnimi čeladami zelo občutna, ni pa to njena edina prednost. Pohvali se namreč lahko tudi z največjim vidnim poljem v svoji kategoriji, torej bi moralo to prispevati k večjemu udobju in varnosti.

Po dobrih dveh tisoč kilometrih lahko z gotovostjo zapišemo, da je nekoliko glasnejša kot najtišja konkurenca, vseeno pa je raven hrupa dovolj nizka, da je tudi vožnja pri visokih hitrostih povsem vzdržna. Pri motociklih z dobro vetrno zaščito pa se brez posebnih težav lahko pelje tudi s hitrostjo okoli 150 kilometrov na uro. Tistim, ki vozite slečene motocikle in želite vseeno uživati v udobju, ki ga ponuja preklopna čelada, bi jo vsekakor zelo priporočil, predvsem zaradi dobre aerodinamike, zaradi katere je ta čelada dolgo zelo mirna in neobčutljiva pri visokih hitrostih.

Vsi mehanizmi zaklepanja, odpiranja in zapiranja dajejo vtis kakovosti in vrednega zaupanja. Tudi v največjih poletnih vročinah v čeladi ni bilo pretirano vroče, prezračevanje pa je zelo dobro.

Edino, kar osebno pogrešam, je dodaten sončni vizir. Tega sicer pri tej čeladi motorist načeloma niti ne potrebuje, saj ima Lazer Monaco Evo2 serijsko vgrajen samozatemnitveni okvir, ki pri vsaki osvetljenosti hitro in primerno odreagira. Predvsem bodo dodatni sončni vizir pogrešali tisti, ki se radi vozijo z dvignjenim sprednjim delom. Saj veste, piš vetra v oči in podobne tegobe.

Širok nabor barvnih grafik in kombinacij bi moral zadostovati, še posebej pa so pri Lazerju ponosni na to, da je kar nekaj barv in grafik usklajenih z modeli novejših motociklov, ki jim je ta čelada namenjena.

Cenovno se Lazer Monaco Evo2 uvršča v višji srednji razred. Pri Španu na Brezovici zanjo zahtevajo 549,00 EUR, kar se mi ob tem, da gre za najlažjo čelado iz razreda, uporabi karbonskih vlaken, samozatemnitvenem vizirju ter priloženemu 'pinlock' vložku zdi povsem sprejemljivo.

Ocena: 4/5

Lazer Monaco EVO2, najlažja preklopna čelada - ocena