Video: Kaj dobite, če združite motokros in skoke BASE?

Odgovor se skriva v spodnjem videu, sicer pa naj dodamo še O'Neillov nasvet: »Ne počnite tega doma.«

Video: Kaj dobite, če združite motokros in skoke BASE? (foto: Bradley O'Neill/Instagram) Bradley O'Neill/Instagram
8. 11. 2018

Motokros in tako imenovani skoki BASE ali skakanje s padalom iz različnih struktur, naravnih ali umetnih, se uvrščajo med bolj adrenalinske športe, to pa je bolj kot ne vse, kar ju povezuje. Razen če ste ameriški kaskader Bradley O'Neill. Tridesetletni ameriški kaskader je namreč združil oba športa v nedavnem podvigu v ameriški zvezni državi Utah, kjer je pred kratkim (znova) skočil z motorjem, nato pa v zraku odprl padalo in varno pristal na tleh.

Celoten spektakel je potekal na začetku tega tedna v puščavi blizu kraja Caineville, O'Neill pa se je podviga lotil s popolnoma unikatnim motorjem, ki mu ga je uspelo dokončati le 20 minut pred skokom. Z motorjem je nato s hitrostjo 120 kilometrov na uro zapeljal na 70 metrov dolgo odskočno rampo in upal na najboljše. Podvig mu je uspel, saj se je njegovo padalo v trenutku odprlo, in le nekaj sekund za tem je že varno pristal na tleh. Motor te sreče žal ni imel.

»To je nekaj povsem svojega. Najbolj noro pri vsem skupaj je zame to, da sem že vse življenje v motokrosu, zato je izpustiti motor v zraku enostavno narobe. Še posebno na tako veliki skakalnici to pomeni smrt. Če ti lahko pomaga, motorja nikoli ne zapustiš. To je bil najtežji del priprav, hkrati pa podvig v ničemer ne spominja na skoke BASE,« je po opravljenem podvigu za spletno stran Motocross transworld dejal O'Neill in ob tem dodal, da si v prihodnje želi še več tovrstnih podvigov tudi v vlogi filmskega kaskaderja.

Nedavni skok pa pravzaprav ni bil prvi tovrsten podvig, ki se ga je O'Neil lotil. Pred štirimi leti je namreč že dvakrat storil podobno, le da je prvič z bistveno večje višine doskočil v kanjon, drugič pa je doskočil v jezero, kar je vsekakor zmanjšalo možnost poškodb. Sicer pa je 30-letnik šele drugi Zemljan, ki je izvedel podoben podvig. Pred njim je namreč nekaj podobnega storil že legendarni Travis Pastrana, ki je leta 2011 z motorjem in padalom uspešno poletel in pristal na dnu Velikega kanjona.