Kosmata nadloga v avtomobilih povzroča gromozansko škodo, se jo je sploh mogoče znebiti?

Kosmata nadloga v avtomobilih povzroča gromozansko škodo, se jo je sploh mogoče znebiti? (foto: GTÜ)
GTÜ

Pravzaprav kune nimajo nič proti avtomobilom, čeprav napadajo kable in cevi v motornem prostoru.

Mali plenilci vsako leto povzročijo ogromno škode, saj je v Nemčiji po podatkih tamkajšnjega Generalnega združenja zavarovalnic (GDV) predlani prvič presegla 100 milijonov evrov.

Radovedne kune na svojih nočnih pohodih rade raziskujejo motorne prostore parkiranih avtomobilov. Ko tam označijo svoje ozemlje z dišavnimi oznakami, se začnejo težave, ker se naslednja kuna počuti izzvano in skuša napasti tekmeca. Pri tem se poškodujejo mehki deli avtomobilske tehnike, predvsem cevi in ​​kabli, pa tudi manšete in mehovi. K škodi zaradi grizljanja verjetno pripomoreta tudi igrivost in želja po raziskovanju.

Letno tudi 10.000 intervencij

GTÜ

Kune svoje diverzantske akcije najpogosteje opravljajo spomladi in jeseni. Intervencijske ekipe nemškega avtomobilskega kluba ADAC vsako leto opravijo približno 10.000 reševanj zaradi pregriznjenih cevi in ​​kablov. V začetku leta je čas parjenja za določanje teritorija, proti koncu leta pa živali iščejo topla in suha mesta za spanje. Zato je v teh obdobjih še posebej koristno redno pregledovati stanje cevi in ​​kablov v motornem prostoru, svetuje Društvo za tehnični nadzor (GTÜ).

Kune ne predstavljajo posebne nevarnosti za visokonapetostno napeljavo v električnih avtomobilih. Motorni prostori so običajno zelo tesno pokriti, njihovi kabli pa posebej zaščiteni. Poleg tega nadzorni sistemi zelo zanesljivo zaznajo poškodbe kablov. Poškodba električnega avtomobila hitro postane zelo neprijetna z ekonomskega vidika, saj zaradi visoke stopnje varnosti visokonapetostnih kablov ni mogoče popraviti, temveč jih je treba zamenjati. Pri menjavi celotnega kompleta kablov je to lahko drago.

Se jih je sploh mogoče znebiti?

GTÜ

Najboljša strategija proti poškodbam je, da se kunam bivanje v motornem prostoru naredi čim manj privlačno in oteženo. Nekateri uporabljajo pasjo dlako ali vodni kamen, da jih odženejo stran. Obramba pred kunami z vonjavami, ki se jim zdijo nevarne ali neprijetne, se zdi logična. Vendar se to dolgoročno ni izkazalo za uspešno, ker inteligentne živali sčasoma sprejmejo moteč vonj. Nasprotno pa je po poškodbi, ki jo povzroči kuna, priporočljivo temeljito oprati motor s čimer se odstrani zanje privlačen vonj

Za razmeroma učinkovite so se izkazali sistemi, ki distribuirajo lahke električne sunke prek kontaktnih plošč. To je za živali neškodljivo, a dovolj neprijetno, da jih odžene. Svetlobni impulzi motijo ​​tudi nočne obiske kune, pri uporabi ultrazvočne obrambne tehnologije pa je treba spreminjati frekvenco, sicer se bo nepovabljena nadloga hitro navadila.

Motorni prostor, ki je skrbno zaščiten pred vdori glodalcev, lahko močno zmanjša tudi tveganje poškodb zaradi ugrizov kune. V ta namen se običajno vgrajujejo rešetke in korita z drobnimi mrežami, ki so prilagojeni za posamezen tip avtomobila. Obstajajo tudi trde plastične zaščitne obloge za cevi in ​​kable.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu