Na kateri strani se nahaja vtičnica? Tudi to je lahko težava električnih avtomobilov ...

Pri nemškem avtomobilskem klubu ADAC so pregledali umeščenost polnilnih vtičnic na 235 avtomobilih in ugotovili, da so najmanj praktične - levo zadaj.

Vtičnica za polnjenje baterije električnega avtomobila je pri vsakem modelu na različnem mestu, zadaj ali spredaj, levo ali desno. In vozniki električnih avtomobilov se pogosto soočajo s težavo, ko polnilni priključek in polnilnica ne prideta dovolj blizu. Predvsem se to pojavlja pri vozilih, kjer je vtičnica v zadnjem delu karoserije, kajti ko gre za javno polnilno mesto bo cesti je kabel  treba vleči preko celega avtomobila in pogosto je prekratek.

ADAC

Na sovoznikovi strani večinoma praktično

Pri nemškem avtomobilskem klubu ADAC so pregledali položaje polnilnih vtičnic na 235 modelih vozil (med njimi je bilo 157 novih) in ugotovili, da so vgrajene na šestih različnih mestih. Vtičnice za polnilni kabel so najpogosteje na sovoznikovi strani zadaj (86 vozil/37 odstotkov), sledita voznikova stran zadaj (65 vozil, 28 odstotkov) in voznikova stran spredaj (41 vozil/17 odstotkov). Na četrtem mestu so z devetimi odstotki vseh pregledanih modelov (20 vozil) tisti, ki imajo polnilno odprtino na sredini spredaj.

eon

Polnilna vtičnica na sovoznikovi strani se v večini primerov izkaže za praktično. Še posebej pri polnjenju na javnih mestih, ko so parkirna mesta urejena vzporedno z ulico, je kabel enostavno vstaviti in v nasprotju s polnilno vtičnico na voznikovi strani ne štrli na ulico. Je pa lahko dostop do priključka nekoliko težji, sploh v ozkih garažah, kjer je treba parkirati tik ob zidu. Pri tem imajo prednost vozila z vtičnico na voznikovi strani.

Kabel naj bo dolg vsaj sedem metrov

Hitre javne polnilnice so pogosto postavljene med dvema parkirnima mestoma in omogočajo enostavne možnosti priklopa za vozila z vtičnico na sprednji strani. Če je vtičnica na boku avtomobila, je potrebnega nekaj manevriranja in morda vzvratne vožnje. Odvisno od razpoložljivega parkirnega prostora je morda priključitev težkega polnilnega kabla za enosmerni tok precej 'napeta' ali pa je kabel celo prekratek.

Finn

Zato pri ADAC vsem, ki jih zanimajo električni avtomobili, svetujejo, naj pri nakupu ne prezrejo položaja polnilne vtičnice. Zlasti če še nimajo domače polnilne omarice, velja pred nakupom preveriti, kje bi bilo najprimernejše mesto za postavitev.

Idealno je, če je polnilna omarica postavljena tako, da omogoča enostavno priključitev avtomobilov z različnimi položaji polnilnih vtičnic. Če bo polnjenje potekalo pretežno na javnih polnilnicah v središču mesta, svetujejo izbiro vozila z električnim priključkom na sovoznikovi strani. Ne glede na to, naj kupci pri nakupu polnilnega kabla izberejo daljšega, dolžine sedem do osem metrov.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk