Izkušnje so boljše kot pametne avtomobilske luči

17. 12. 2022 | Matjaž Gregorič
Deli

Veliko voznikov se še vedno zanaša na samodejne sprednje dnevne luči, zato so njihovi avtomobili manj vidni.

V tem najbolj temačnem letnem času je še posebej pomembno, da pravočasno, oziroma ko to zahtevajo razmere, prižgemo avtomobilske luči. Precej voznikov namreč v slabi naravni svetlobi ali ko slabo vreme zmanjša vidljivost, tega ne stori, ampak se zanašajo na samodejne sisteme osvetlitve, ki pri nekaterih avtomobilih podnevi prižgejo samo sprednje dnevne, ne pa tudi zadnjih pozicijskih luči.

Vendar pa dnevne luči niso dovolj močne, da bi pri slabši svetlobi učinkovito osvetlile cesto in hkrati vozniki pravočasno ne opazijo nasproti vozečih in drugih udeležencev v prometu, zlasti v megli ali mokrih razmerah.

To torej pomeni, da je bolje uporabiti vozniške izkušnje in zdrav razum ter se ne zanašati na samodejne senzorje, da bi ocenili, katere luči so primerne v posameznih razmerah. V tem letnem času je smiselno uporabljati zasenčene luči ves čas, podnevi in ponoči. Z vklopom bodo prižgane tudi zadnje luči, sicer pa je pomembno upoštevati še nekaj nasvetov.

  • Redno preverjajte delovanje dolgih luči, smernikov, meglenk in zavornih luči.
  • Preverite, kje so stikala meglenk, da jih lahko vklopite in izklopite glede na pogoje.
  • Seznanite se s samodejnimi sistemi razsvetljave v svojem avtomobilu, vendar se ne zanašajte, da bodo vedno in v vseh razmerah zagotovili ustrezno raven vidnosti.
  • Poskrbite, da boste luči uporabljali tako, da jih boste vi in drugi udeleženci v prometu kar najbolje izkoristili. Navsezadnje gre za to, da si viden toliko, kolikor lahko vidiš.
  • Bodite pozorni na druge voznike, ki morda ne uporabljajo luči tako učinkovito, kot bi jih lahko.