Je neurje prizadelo tudi vaš avtomobil? Takšen je nasvet zavarovalnice

6. 7. 2022 | Jure Šujica
Deli

Najpomembneje je, da z avtomobilom ne zapeljete v poplavljeno območje.

V torek popoldan je Slovenijo zajelo izrazito slabo vreme, nevihta pa se je najhuje znesla nad Ljubljano. Povzročila je kar nekaj materialne škode, reševalci so prejeli več sto klicev na pomoč, veliko škode pa je bilo povzročene tudi na avtomobilih. Številni vozniki so zato danes najverjetneje velik del svojega časa namenili reševanju tovrstnih težav. Kaj torej storiti v primeru, da je vaš avtomobil v neurju - ali pa zaradi kakšnega drugega razloga poplavljen?

Za odgovor na to vprašanje smo se obrnili na pomoč k Zavarovalnici Triglav, kjer sicer z informacijami o tem, koliko njihovih zavarovancev je utrpelo škodo na avtomobilih še niso mogli postreči, saj prijave z novimi primeri prejemajo že cel dan, posledično pa ne morejo podati niti približne ocene nastale škode. Sicer pa svojim zavarovancem svetujejo, naj prijavo škode naredijo na njihovi spletni strani, oziroma preko mobilne aplikacije. Uporaba poplavljenega avtomobila praviloma zaradi možnosti povzročitve večje škode ni priporočljiva.

Kot poudarjajo pri Zavarovalnici Triglav, največja škoda na avtomobilu začne nastajati tedaj, ko voda doseže podvozje, saj lahko zaide v težko dostopne in sčasoma sproži rjavenje, škodo pa lahko povzroči tudi na elektronskih sistemih. Pri tem navajajo, da škodo, ki je nastala v takšnih primerih pokriva kombinacija B (ne glede na to, ali je vozilo na prostem ali v garaži), ob tem pa opozarjajo, da ta kombinacija ne pokriva škode, ki je nastala zaradi namerne vožnje po poplavljenih območjih.

V primeru, da je napovedano slabo vreme pa na Zavarovalnici Triglav svojim klientom svetujejo, da:

  • Vozila ne parkirajte ob stavbo, na izpostavljene dele obale ali pod drevesa. Parkirajte s prednjim delom vozila v smeri proti vetru. Najbolje je, da vozilo parkirate v garažo ali drug zaprt prostor, vendar ne v kletno ali podzemno garažo.
  • Vozilo pred morebitno točo zaščitite z namenskim pokrivalom, zadostuje pa že odeja ali rjuha. Najprej prekrijte strešno okno, prednje in zadnje steklo, vzvratna ogledala ter žaromete, nato poskrbite za streho, pokrov motorja in prtljažnika.