Kaj storiti, ko vaš avtomobil več ur plava povsem potopljen nekaj metrov pod umazano kalno vodo, pomešano z ostanki bencina, nafte in odpadkov polnega mulja?

Povodenj je poškodovala ali uničila tudi številne avtomobile. Nekatere bo mogoče rešiti, ključno je naglo in premišljeno ukrepanje.

Katastrofalne poplave, ki so minule dni pustošile po večjem delu države, so marsikomu zagrenile življenje, ker je voda poškodovala ali uničila tudi prevozna sredstva. Tisti, ki jim je narava vsaj nekoliko prizanesla, bodo svoje avtomobile lahko znova spravili v pogon, tu pa je nekaj nasvetov kako ravnati, če je bil avtomobil poplavljen.

Zagon motorja naj počaka

Prvo pravilo je, da ne poskušamo zagnati motorja, kajti če je  skozi izpušni sistem ali sesalne kolektorje voda vdrla v motorni prostor, lahko blatni delci poškodujejo ključne notranje dele, kar pomeni povzročitev velike škode in s tem povezane visoke stroške popravila. Predvsem je treba čim prej začeti odstranjevati vodo, še pred tem pa odklopiti akumulator, saj je mogoče, da je bila v stiku z vodo tudi električna napeljava.

Vodo čim prej spraviti ven

Manj časa, ko bo voda v notranjosti avtomobila, manjša bo škoda. Pri odstranjevanju vode iz notranjosti so v pomoč sesalniki z možnostjo suhega in mokrega sesanja. Pomemben je dober pretok zraka, ki pripomore k sušenju, zato je treba odpreti stekla oziroma pustiti odprta vrata, še bolje je, če obstaja možnost uporabe sušilcev in grelcev. Glede na to, da je voda morda prodrla tudi za notranje obloge, jih bo verjetno treba odstraniti in enako velja tudi za sedeže. Avtomobili, pri katerih je poplavna voda segala do spodnjega roba vetrobranskega stekla oziroma do armaturne plošče, so žal zreli za odpis, saj popravilo ni mogoče ali pa je ekonomsko nevzdržno.

Če je bilo vode manj in je že mogoče zagnati motor in tudi ni poškodb na električni napeljavi in sistemih (priporočljivo je, da pregled opravijo v mehanični delavnici), je najbolje vključiti gretje in pustiti, da se notranjost posuši, kar pa je v vsakem primeru dolgotrajen in zapleten proces. In ko je notranjost avtomobila končno suha, sledi še temeljito čiščenje, najbolje s čistili, ki preprečujejo nastanek plesni.

Kdo bo poravnal škodo?

Poplavna voda lahko povzroči visoke stroške čiščenja in popravila avtomobila, pogosto dosežejo tudi vrednost, ko se zastavi vprašanje o smiselnosti in ekonomski upravičenosti. Seveda pa je ključno vprašanje ali zavarovalnice poravnajo škodo, ki jo povzročijo poplave.

Pri osnovnem oziroma obveznem zavarovanju bodo morali lastniki vse stroške prevzeti nase, medtem ko imajo slovenske zavarovalnice v kasko zavarovanjih oziroma v paketnih kombinacijah vključeno tudi zavarovanje v primeru požara in naravnih nesreč.

O natančnih kritjih (in tudi o omejitvah v drobnem tisku) se je najbolje pozanimati pri zavarovalniškem agentu, vsekakor pa je priporočljivo stanje poplavljenega avtomobila in povzročeno škodo čim bolj natančno dokumentirati, tudi s fotografijami.

Preberite še: Kaj, če z avtom zapeljete v globoko vodo? Že na videz nedolžna luža je lahko usodna!

BONUS VIDEO: Paša za oči: akcijska montaža enega najbolj zaželjenih športno-družinskih avtomobilov letošnjega leta!

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan