Katere pasti vas čakajo pri rabljenih? Tu je pet najpogostejših

Skoraj vsak, ki je že kdaj kupoval rabljeni avtomobil, se je verjetno srečal s prodajalcem, ki mu je stanje štirikolesnika prikazoval v lepši luči kot je bilo resnično. In na žalost kupci prepozno opazijo prevare, ki prikrijejo, da so pod bleščečo pločevino lahko težave, ki bodo kmalu ali malo kasneje povzročile okvare, s tem pa tudi nepričakovana popravila in dodatne stroške

Katere pasti vas čakajo pri rabljenih? Tu je pet najpogostejših (foto: Newspress) Newspress
27. 5. 2021

Lani je bilo v po podatkih Sekcije za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije ob približno 54.000 novih avtomobilih, pri nas prodanih tudi nekaj več kot 200.000 rabljenih vozil. Ponudba na trgu rabljenih avtomobilov je še naprej zelo pestra tako glede modelov kot tudi starosti in cenovnih razredov, vendar so se prodajne aktivnost v zadnjih mesecih, ki so bili v znamenju epidemije in omejevalnih ukrepov, nekoliko umirile.

Zgovoren je tudi podatek o manjšem uvozu novih in rabljenih vozil; lani jih je iz tujine prišlo 26.000 manj kot leta 2019, predvsem zaradi okrnjene prodaje novih, delno pa tudi zaradi višjih cen rabljenih avtomobilov. Nižje prodajne številke pri novih oziroma novejših avtomobilih, so slabo vplivale tudi na povprečno starost slovenskega voznega parka, ki je konec lanskega leta presegla 11 let.

Od prevrtenih števcev do ukradenih avtomobilov

Po nekaterih ocenah imata kar dve tretjini rabljenih avtomobilov, ki so naprodaj pri nas, prirejeno število prevoženih kilometrov. Tovrstne goljufije prodajalcev so zelo razširjene tudi v drugih državah in Odbor za transport in turizem Evropskega parlamenta je že pred leti opozoril, da takšno zavajanje kupcev predstavlja tveganje za prometno varnost ter za okoljevarstvene cilje in ustrezno delovanje notranjega trga.

V zadnjem času so sicer na voljo ukrepi, ki zmanjšujejo možnost tovrstnih prevar, na primer obvezen vpis prevoženih kilometrov na tehničnem pregledu, vendar je njihov učinek omejen. Zaslužki pri trgovanju z rabljenimi vozili so namreč tako mamljivi, da se nekateri prodajalci in preprodajalci poslužujejo različnih nepoštenih dejanj povečevanja vrednosti avtomobilov od prikazovanja v nesrečah poškodovanih in neustrezno popravljenih vozil za tehnično brezhibne do neposredne kraje nakazanih kupnin za avtomobile, ki jih kupci nikoli ne vidijo.

Eno prvih pravil pri nakupu je, da vzemimo s seboj nekoga, ki se spozna na avtomobilsko tehniko, ko gre za dražje avtomobile vsekakor preverimo servisno zgodovino, vselej pa se s prodajalcem dogovorimo za preizkusno vožnjo. Tukaj je pet najpogostejših pasti, na katere naletijo kupci pri nakupu rabljenih avtomobilov:

1. Prikrite ali slabo popravljene poškodbe

Ker je v mestih vse več prometa, pogosteje prihaja do prometnih nesreč z materialno škodo. Pri izbiri avtomobila je priporočeno preveriti če so vsi razmiki med karoserijskimi deli enakomerni. V primeru, da so določene reže širše od ostalih, to lahko nakazuje na poškodbe strukturnih oziroma, da je bilo popravilo razbitega avtomobilu opravljeno nestrokovno, površno oziroma poceni. Zgovorno je tudi preverjanje nanosov karoserijske barve s preprosto napravo, s katero je mogoče ugotoviti ali je bil posamezni karoserijski del ali pa kar celoten avtomobil prebarvan.

2. Števec s prevrtenimi kilometri

Prevara s kilometri je zelo pogosta pri uvoženih rabljenih avtomobilih in veliko večja možnost prirejenega števila na števcu kilometrov je pri avtomobilih z dizelskim motorjem. na črnem trgu vrtenje števca ne stane veliko, lahko pa vrednost avtomobila napihne za 25 odstotkov ali več, zlasti pri zelo zaželenih modelih. Pri avtomobilih s prevrtenimi kilometri, veliko pove že ohranjenost. Če so sedeži, krmilo ali menjalna ročica obrabljeni, število prevoženih kilometrov pa je nizko, je to lahko za kupca znak za alarm in umik.

3. Kupljen avtomobil je med ukradenimi

Najslabša od vseh prevar pri rabljenih avtomobilih je nakup ukradenega avtomobila. V takem primeru običajno novi lastnik vozilo ostane praznih rok, kar lahko povzroči zaplete pri vračilu denarja, ki ga je kupec plačal za takšen avtomobil. Zato je vsekakor priporočljiv predhodni vpogled v policijski seznam ukradenih vozil in v davčno evidenco zastavnih pravic.

4. Avtomobil je bil v vlogi taksija ali v najemu

Nekateri vozniki se ne zavedajo, da se je njihovo vozilo predhodno uporabljajo kot taksi ali vozilo za najem. Taksisti pogosto prevozijo precejšnje število kilometrov, večino časa pa prevažajo potnike po mestnih cestah. Taksiji in avtomobili za najem se pogosto hitreje obrabijo, poleg tega pa so običajno tudi slabše vzdrževani. V nekaterih primerih je takšna vozila mogoče odkriti na podlagi barve vozila, zavzeti prevaranti pa lahko ta vozila tudi prebarvajo.

5. Cena avtomobila je preveč ugodna

Kupci se morajo izogibati rabljenih avtomobilov s sumljivo nizko ceno, čeprav je za večino takšna skušnjava prevelika. Če se cena zdi predobra, da bi bila resnična, je boje iskati naprej. Včasih imajo takšni avtomobili prevrtene kilometre ali prikrito napako, kar daje lažno sliko dobrega nakupa. Najbolje je globoko vdihniti, se ustaviti in poiskati drugo ponudbo.

Nakup rabljenega je zahtevna naloga

Kupovanje zanesljivega rabljenega avtomobila je zahtevna naloga. Kljub temu pa lahko s pomočjo informacij o opravljenih servisnih posegih in popravilih ter spletnih poročil o zgodovini avtomobilov kupci odkrijejo pravo identiteto avtomobila in se s kritičnim pristopom se lahko kupci izognejo prevaram in se zavarujejo pred nepričakovanimi stroški.

Pred odločitvijo za nakup je torej treba dobro preveriti številne dejavnike, ki vplivajo na to ali bo rabljeni avtomobil deloval v zadovoljstvo novega lastnika ali pa bo postal njegova nočna mora V pomoč je tudi platforma za zgodovino avtomobilov litovskega zagonskega podjetja CarVertical, ki vsebuje številne informacije o posameznih avtomobilih iz različnih držav, vključno s podatki iz nacionalnih in zasebnih registrov, različnih podatkovnih baz, zavarovalnic in evidenc ukradenih vozil.

Pred kratkim so objavili analizo več kot milijona poročil o zgodovini avtomobilov iz 23 držav (tudi iz Slovenije) v obdobju od lanskega do letošnjega aprila 2020 do aprila 2021. Med drugim so ugotovili, da ima skoraj 60 odstotkov rabljenih avtomobilov vsaj eno 'skrivnostno zgodbo.'