Ko se ob zagonu motorja zasliši samo še klik, potem veste, da …

28. 11. 2022 | Matjaž Gregorič
Deli

Če se uspe motor vseeno obotavljivo zagnati, je zelo verjetno, da je akumulator v zadnjih izdihljajih. Življenjska doba je v povprečju od štiri do pet let.

Predvsem v zimskih dneh je marsikateri voznik doživel neprijetno presenečenje, ko je zaman poskušal zagnati motor svojega avtomobila in ugotovil, da je krivec šibek ali celo popolnoma »mrtev« akumulator. Potem seveda sledi iskanje pomoči in stroški, če je treba akumulator zamenjati.

Dokler je z akumulatorjem vse v redu in vestno izpolnjuje svojo nalogo, voznikom pravzaprav ni treba skrbeti, saj je za polnjenje odgovoren alternator, ki ga oskrbuje z elektriko med vožnjo. Če mu to ne uspeva v zadostni meri, se tako imenovana bilanca polnjenja poruši. Preprosto povedano, če je poraba energije iz akumulatorja v daljšem časovnem obdobju večja, kot jo je alternator sposoben dobaviti, se vsebnost toliko zmanjša, da jo za zagon motorja ni več dovolj.

To še posebej velja pozimi za avtomobile s številnimi porabniki električne energije, kot so ogrevani sedeži, klimatska naprava, ogrevana zunanja ogledala, ogrevana zadnja stekla in podobno. Da bi bilo vse skupaj še hujše, se akumulator pri temperaturah pod lediščem napolni manj in temu primerno tudi počasneje.

V takšnih razmerah kratke vožnje ne zadoščajo za vzdrževanje ustrezne ravni napolnjenosti, pomagajo le daljše razdalje ali polnjenje avtomobilskega akumulatorja s polnilcem. Za polnjenje akumulatorja v domači garaži potrebujete vtičnico in ustrezen polnilec. Najbolj primerni so univerzalni, popolnoma avtomatski polnilci z zaščito pred iskrenjem, kratkimi stiki in obrnjeno polariteto, priporočljiva je tudi ustrezna temperatura v prostoru. Tudi za avtomobile s funkcijo  start-stop, so na voljo optimizirani polnilniki.

V kolikšni  meri je akumulator dejansko napolnjen, žal ni mogoče ugotoviti samo z merjenjem napetosti v prostem teku. To zagotavlja le informacije o stanju napolnjenosti, razpoložljivo energijsko vsebnost, zlasti pri starejših akumulatorjih pa je mogoče določiti samo s kompleksno meritvijo preostale kapacitete.

Odgovor na vprašanje, kako dolgo zdrži avtomobilski akumulator, ni enostaven, saj je to odvisno od kakovosti in načina uporabe.  Po splošnem pravilu je povprečna življenjska doba avtomobilskega akumulatorja približno štiri do pet let. Ni pomembno, za katero vrsto akumulatorja gre, izkušnje pa so pokazale, da akumulatorji iz originalne opreme avtomobila zdržijo dlje kot akumulatorji s prostega trga nadomestnih delov.  

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel