Led na steklu? Tako bo šlo enostavneje

30. 12. 2021 | Matjaž Korošak
Deli

Led, srež in sneg ne sodijo na avtomobilska stekla. Na vetrobransko pa sploh ne.

Ko je zunanja temperatura ponoči pod lediščem, kar je v teh dneh skoraj normalno, se za tiste, ki avtomobil parkirajo na prostem, začne jutro z rekreacijo in telovadbo. Ki se ji reče strganje ledu s stekel, posebno še z vetrobranskega. Zato je nujen pripomoček v avtu namensko strgalo. Da pa bo delo lažje, učinkovitejše in brez škode, je smiselno imeti pri roki še pršilo s sredstvom za odtaljevanje, zimsko tekočino za čiščenje stekel v posodi za spiranje, na roki pa rokavice.  

Strgalo naj bo večnamensko

Bistvo je – ledu se ne lotevajte z vsakim koščkom plastike, ki ga imate pri roki, saj lahko vetrobransko steklo poškodujete. Zato so najboljša namensko strgala, ki so na voljo v praktično vsaki trgovini z mešanim blagom in na bencinskih servisih. Za nekaj evrov boste tako dobili učinkovit strgalnik, ki naj ima tudi trdo gumijasto ustnico in čvrst, narezljan del (za debel sloj ledu). Če imate SUV ali kombi, pomislite na teleskopsko roko, ki vam bo olajšala dostop do najvišjih in oddaljenih koncev (tudi če bo padel sneg). Če bo led prekril avto seveda ne dvigujte na silo metlic brisalcev, saj jih lahko odtrgate.

Še vedno je najbolje pred strganjem uporabiti tudi pršilo s sredstvom za odtaljevanje ledu, ki ga popršite po ledeni ploskvi, počakate nekaj trenutkov in potem brez večjih težav in odvečnega pritiska na steklo, odstranite led. Če imate ogrevano prednje steklo, bo to še laže, vsekakor pa se najprej lotite bočnih stekel, kjer je ledena ploskev tanjša, medtem pa naj pršilo ali pa ogrevanje stekla naredi svoje. Sredstvo za odtaljevanje bo koristno tudi pri zamrznjeni ključavnici ali primrznjenih metlicah.

Nikar ne uporabljajte vroče vode, saj lahko steklo ob najmanjši poškodbi tudi poči, vsakakor pa bo hitro spet zamrznilo. Če že, potem nalijte vročo vodo v plastenko in jo postavite v avto pod steklo. Toplota bo nekoliko razmehčala led in vam olajšala delo. Obstaja tudi nekaj 'babičinih' receptov, ki tudi niso povsem odveč – na primer kombinacija dveh tretjin kisa in vode, ki pomagata pri odtaljevanju. Če vas vonj ne bo zmotil…

Pomrzne pa lahko tudi notranji del vetrobranskega stekla

Tudi to je seveda mogoče, posebno še pri nizkih temperaturah in pri visoki stopnji vlažnosti v kabini. In pri dovolj umazani stekleni površini. Vlaga lahko izpareva s sedežev in tal in se nabira na steklu, to pa ponoči, ko se kabina ohladi, postopoma zamrzne. Tudi tukaj pomaga strgalo za led, sprej za odtaljevanje pa ni priporočljiv, saj bo kabina polna alkoholni hlapov in ostrega vonja.

Preberite še: PRIPRAVA AVTOMOBILA NA ZIMO - Zima bo morda spet bela!

Ko bo toplota naredila svoje je bistveno dobro očistiti steklo z notranje strani (lahko tudi z gospodinjskim sredstvom za čiščenje stekla in čisto bombažno krpo) in seveda dobro osušiti notranjost kabine, s pomočjo klimatske napravo in višjo temperature. Vse to pa ne bo kaj prida pomagalo, če iz kabine ne odstranite vlažnih kosov oblačil in obutve, mokrih smuči, …

Ko bo zračni piš ogrel kabino boste lahko steklo tudi dodatno očistili z zunanje strani, če ste le uporabili dovolj zimskega sredstva za čiščenje stekla v pravem razmerju z vodo. Vedite tudi, da bo jutranji sloj ledu tanjši, če bo steklo povsem čisto. Torej preden zapustite avto, naj brisalci z dovolj sredstva za čiščenje dobro očistijo vetrobransko steklo.   

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel