Če boste upoštevali te nasvete, se lahko brezskrbno odpeljete na počitnice

Šest hitrih pregledov ključnih avtomobilskih komponent za varno in prijetno počitniško potovanje brez okvar.

2. 7. 2023

Vožnja do izbranega počitniškega cilja je za številne voznike stresna. Gost promet z zastoji, visoke temperature, sitni otroci … Vse to so dejavniki, ki ne prispevajo k prijetnemu vzdušju na poti. Če se zraven pojavi še okvara katerega od avtomobilskih delov, se počitnice lahko že na začetku sprevržejo v katastrofo.

Strokovnjaki zato priporočajo upoštevanje nekaj preprostih nasvetov za zmanjšanje tveganja okvar na poletni počitniški vožnji in predhodno opravljanje osnovnih preventivnih pregledov, saj velja, da je bistveno manj možnosti za okvare pri redno vzdrževanem in primerno negovanem avtomobilu kot pri tistem, ki že dolgo ni bil na obisku pri mehaniku.

Pnevmatike

Preverite tlak in ga po potrebi prilagodite, upoštevajte večje težnostne  obremenitve in preverite, ali imajo pnevmatike še ustrezno globino profila. Pravilen tlak zagotavlja varno vožnjo in nižjo porabo goriva.

Gorivo

Na pot se odpravite s polnim rezervoarjem goriva ali s polno napolnjeno baterijo, če vozite električni avtomobil. Načrtujte, kje se boste ustavili za točenje goriva ali oskrbo z elektriko.

Akumulator

Okvare akumulatorjev se lahko pojavijo skozi vse leto. Poletna obremenitev električne napeljave avtomobila se lahko močno poveča, še zlasti v vročem dnevu v prometu s speljevanjem in ustavljanjem in ko morajo vsi polniti svoje mobilne naprave. Pred potovanjem je priporočljiv obisk servisa in preverjanje zdravja akumulatorja ... In če ga je treba zamenjati, lahko to storite, preden vas pusti na cedilu.

Tekočine

Številnim okvaram se lahko izognete s preprostimi in hitrimi pregledi tekočin, ki jih potrebuje avtomobil. Oglejte si priročnik za uporabo avtomobila, da vidite, katere preglede lahko in kako jih opravite. Preverjanje nivoja motornega olja je bistvenega pomena za nemoteno delovanje avtomobila.

Opozorilne lučke

Naj vas ne zamika, da bi prezrli opozorilne lučke, ki se prikažejo na armaturni plošči. Rumene opozorilne lučke pomenijo, da morate ukrepati, da odpravite napako. Rdeče opozorilne lučke pomenijo, da morate ustaviti avto takoj, ko je varno.

Pranje stekel

Pričakujte kopičenje madežev žuželk na vetrobranskem steklu in prednjih lučeh. Poskrbite za redno ročno čiščenje vetrobranskega stekla in oken; ne zanašajte se samo na brisalce in tekočino za pranje. Preden se odpravite na pot, preverite tudi, ali je posoda za pranje vetrobranskega stekla polna.

Preberite še: To je eden od stebrov udobja v avtomobilih, o katerem se splača vedeti več

BONUS VIDEO: Slovenski avto leta: Kaj o njem pravijo naši sodelavci?