To so stvari, ki jih morate nujno preveriti, preden se odpravite na daljšo pot!

Hiter pregled avtomobila pred dolgo potjo do počitniškega cilja nam lahko prihrani marsikatero nevšečnost.

Ne glede na  zanesljivost  sodobnih avtomobilov in kljub skrbnemu servisiranju in vzdrževanju nikoli ni mogoče povsem izključiti okvar, zaradi katerih štirikolesnik obtiči na cesti. In vsakdo si najmanj želi, da bi se mu to zgodilo na poti do izbranega počitniškega kraja. Zato je priporočljivo opraviti hiter pregled, ki mu je kos vsak povprečno razgledan voznik oziroma lastnik avtomobila.

Pred vožnjo s polno naloženim avtomobilom je treba povečati zračni tlak v pnevmatikah za izboljšanje vodljivosti z dodatno težo.  Ustrezne vrednosti so v navodilih za uporabo in na primer na notranji strani vratc posode za gorivo ali na sredinskem strešnem stebričku. Temu sledi pregled profila pnevmatik; če je obrabljen na eni strani, je smiselno opraviti meritev in nastavitev stekanja koles.

Obrabljena tekalna plast pomeni, da na mokri cesti obstaja možnost nevarnosti »splavanja« oziroma tako imenovanega akvaplaninga. Zato strokovnjaki priporočajo zamenjavo pnevmatik takoj, ko globina profila pade pod tri milimetre. In še vizualni pregled poškodb tekalne plasti ali bokov pnevmatik: če se pojavijo, je treba pnevmatike zamenjati, po možnosti obe na isti osi.

Opel, GTÜ, Castrol

Priprave na dopust so tudi dober razlog za pregled celotne razsvetljave, pomemben pa je tudi jasen pogled na cesto. Preverjanje pravilnega delovanja brisalcev in polnjenje posode s tekočino za pranje vetrobranskega stekla sta smiselni opravili, prav tako temeljito čiščenje notranjosti vetrobranskega stekla, ki pogosto daje osupljive rezultate.

Priporočljiv je pregled hladilne in zavorne tekočine: če je nivo tekočine očitno prenizek, dolivanje ne zadostuje in v takem primeru strokovnjaki priporočajo obisk servisne delavnice, kjer ugotovijo vzrok izgube tekočine. Če hladilni sistem izgubi vodo, obstaja nevarnost pregrevanja motorja, premalo zavorne tekočine pa lahko zmanjša zavorno zmogljivost. Varnostno tveganje predstavljajo tudi obrabljene zavorne ploščice in zavorni koluti ali prestara zavorna tekočina.

Opel, GTÜ, Castrol

Tretja točka pregleda je nivo motornega olja, ki mora biti vedno med oznakama "MIN" in "MAX" na merilni palici. Sodobni avtomobili imajo elektronske merilne naprave s prikazom na osrednjem zaslonu. Servisna nalepka ali listek v motornem prostoru in servisna knjižica prikazujeta, kdaj je predvidena menjava olje.

Kljub poletnim temperaturam lahko prav na dopustu odpove akumulator. Današnji avtomobilski akumulatorji ne zahtevajo vzdrževanja in so vzdržljivi – vendar so zaradi vse večjega števila elektronike v vozilih tudi izpostavljeni intenzivni uporabi. Če se zaganjalnik vrti opazno počasneje kot običajno, to pomeni, da je akumulator šibek. Zamenjava je v takih primerih smiselna, saj polnjenje z alternatorjem med (tudi daljšim) potovanjem običajno zadostuje le za kratkotrajno nemoteno uporabo.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Po svetu kulinarike in nazaj domov | Jorg Zupan