Ta vsakdanja in neprijetna stvar ima lahko močan negativen vpliv tudi na vožnjo. Kako se spopasti z njo?

Že izven avtomobila je stvar sila neprijetna, za volanom pa je lahko tudi zelo nevarna.

Bolniki s senenim nahodom bi morali dvakrat premisliti, preden sedejo za volan in se zavedati možnih škodljivih učinkov, ki jih lahko imajo zdravila za blaženje alergije na njihovo vožnjo, pravijo pri britanski organizaciji za varnost v cestnem prometu in agenciji GEM Motoring Assist.

Znanstveniki namreč opozarjajo, da je zaradi dviga temperature, ki ga povzročajo podnebne spremembe, cvetni prah številnih rastlin prisoten v zraku večji del leta. Neprijetni simptomi alergije so kihanje, srbeče oči, izcedek iz nosu in kašelj.

Profimedia

Nekatera zdravila vplivajo na sposobnost varne vožnje, lahko povzročajo utrujenost, omotico ali tudi ogrozijo voznikov vid in reakcijski čas. Zato je priporočljiv posvet z osebnim zdravnikom ali farmacevtom in natančna seznanitev z vsemi opozorili na etiketah zdravil. Voznik, ki opazi potencialno nevarne stranske učinke zdravila, naj se odreče vožnji, če določeno zdravilo povzroča zaspanost, pa je treba razmisliti o tem, ali je na voljo alternativa brez pomirjeval.

Profimedia

Poleg zdravil na recept lahko zaspanost in druge potencialno nevarne stranske učinke povzročijo tudi zdravil brez recepta. Predvsem pa se je ob jemanju zdravil za lajšanje tegob, ki jih povzroča alergija na cvetni prah, treba odreči pitju alkohola. Alkohol tudi v majhnih količinah med jemanjem zdravil okrepi stranske učinke zaspanosti in s tem vpliva na varnost vožnje. Tudi majhne količine alkohola, pomešane z zdravili, lahko povzročijo nevarno vožnjo.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Po svetu kulinarike in nazaj domov | Jorg Zupan