Zaledenela avtomobilska stekla: obstajajo boljše rešitve, kot pa drgnjenje s strgalom

Načinov, kako se znebiti nadležne zmrzali, je več, seveda pa velja, da je treba med zimsko avtomobilsko opremo imeti vsaj ustrezno strgalo, lahko pa tudi sredstva, ki pomagajo pri odmrzovanju.

Čeprav letošnjo jesen še nismo bili deležni izrazito mrzlih dni, pospremljenih z zmrzaljo, mrzla jutra s temperaturami pod lediščem neizogibno prihajajo. Če avtomobil ni parkiran v topli garaži ali vsaj pod nadstreškom, je velika verjetnost, da bo treba zjutraj s stekel odstranjevati led, to pa je vsaj za lepši del vozniške populacije, ki ga rado zebe v roke, kar zoprno opravilo.

Zagon motorja in usmeritev zraka klimatske naprave na vetrobransko steklo ni hitra rešitev, kajti motor se segreva počasi in največkrat je treba trdovratneje zaledenela stekla očistiti ročno. Pomembno je, da za čiščenje stekel uporabljate namenska strgala, ki so seveda različne kakovosti. Običajno cena govori sama zase, strgala iz kakovostne plastike in z dodatnimi zobci za odstranjevanje trdovratnega ledu so nekoliko dražja, na trgu pa so tudi strgala z dodano rokavico ali metlico za odstranjevanje snega. Pomembno je, da strgalo ni poškodovano, saj lahko na steklu nastanejo praske. Nikakor ni priporočljivo, da se ledene »prevleke« lotite s predmetom, ki ima ostre robove ali s kreditno kartico; ne nazadnje lahko poškodujete elektronski čip na kartici in neprijetnosti ter dodatni stroški so tu. Tudi vklop brisalnikov in hkratno pršenje s tekočino za čiščenje stekel ni dobra rešitev. Gumice na brisalnikih se ob drgnjenju po zaledenelem steklu hitro izrabijo, tekočina pa lahko sproti zamrzuje in naredi dodatno oblogo.

Prask največkrat ni mogoče popraviti

Če pri odstranjevanju ledu z neustreznim strgalom naredimo praske, takšnih poškodb največkrat ne moremo popraviti, oziroma so popravila neučinkovita, zato je treba steklo zamenjati. Torej je zelo pomembno, da imamo pri sebi namensko in učinkovito strgalo. Pri že poškodovanih steklih se razpoke pri temperaturnih nihanjih vselej povečajo,  poleti zaradi visokih in pozimi zaradi nizkih temperatur in zamrznitve. Zato je pomembno pravočasno popraviti poškodbo ali po potrebi zamenjati steklo. V vsakem primeru odsvetujemo odstranjevanje ledu z vročo vodo, ker steklo doživi temperaturni šok, zaradi katerega lahko tudi poči.

Kaj pa različna utekočinjena sredstva in razpršila za odmrzovanje stekel? Gre za kemična sredstva, ki običajno vsebujejo zelo lahko vnetljiv aerosol, zato pri uporabi niso odveč previdnost in zaščitni ukrepi. Zlasti razpršil ne uporabljajte ob kajenju ali v bližini odprtega ognja, poleg tega je treba zaščititi oči in po uporabi je priporočljivo umivanje rok. Učinkovitost teh sredstev je zelo različna, nekatera stalijo tudi zelo trdovratno zmrzal, pri drugih stekla lahko že po nekaj sekundah ponovno zaledenijo. Zelo verjetno je, da boste morali s strgalom odstraniti ostanke ledu.

Kljub temu je glavna prednost razpršil, ki sicer niso najbolj prijazna do okolja, v njihovi učinkovitosti, saj se boste izognili zoprnemu drgnjenju, a vas bo to stalo nekaj dodatnih evrov. Odstranitev ledu s kemičnimi razpršili je učinkovit način in naše izkušnje ne kažejo, da bi imela njihova kemijska sestava kakršenkoli vpliv na trdnost in obstojnost avtomobilskih stekel. Najboljša rešitev je seveda pregrinjalo, s katerim stekla zaščitimo pred zmrzaljo.

Dodatna težava: notranja vlaga

Če ja v avtomobilu veliko vlage lahko nastopi dodatna težava – rosenje vetrobranskega stekla in v hladnejših dneh tudi plast ledu z notranje strani. V takšnih primerih samo usmeritev toplega zraka na steklo verjetno ne bo dovolj, ampak boste morali s krpo in čistilnim sredstvom očistiti umazanijo, ki se sčasoma nabere na steklu. Pri tem je pomembna uporaba namenskih čistilnih sredstev in krp, ki ne puščajo sledi, saj bodo v nasprotnem primeru na steklu ostale lise. Če tudi čiščenje ne zaleže, bo treba verjetno zamenjati filter, ki skrbi za čistočo zraka v potniški kabini ali pa celo očistiti in ponovno napolniti klimatsko napravo.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel