Zime je konec, avtomobili se veselijo spomladanske nege

Po zimski uporabi je priporočljivo temeljito čiščenje avtomobila, kajti mraz, vlaga, umazanija, pesek in sol so pustili svoj pečat.

Spomladansko čiščenje je najbolje začeti v avtomatski avtopralnici s predpranjem z visokotlačnim čistilcem in pranjem na tekoči liniji. Tudi program pranja s čiščenjem podvozja ni odveč, saj je spodnji del avtomobila ves čas izpostavljen vplivom okolja. Hkrati pa obstaja nekaj mest, kjer se lahko naberejo umazanija in ostanki soli za ceste, ne da bi jih lahko odstranilo pršenje dežja ali preprosto pranje avtomobila. Čeprav je spodnja stran večine sodobnih avtomobilov načeloma dobro zaščitena s prevlekami in konzervansi, lahko že manjše poškodbe predstavljajo nevarnost rjavenja.

Ročno pranje z gobo in cevjo ali z visokotlačnim čistilnikom je alternativa, vendar ne sme biti varčevanja z vodo, sicer obstaja nevarnost prask na laku. V vsakem primeru je treba visokotlačne čistilnike uporabljati previdno, le z nastavitvijo nizkega tlaka in minimalno razdaljo 30 centimetrov. Predvsem pnevmatike, tesnila in omenjeni pokrovi se lahko poškodujejo, če vodni curek »udari« s previsokim pritiskom in preveč koncentracije.

Nega gumijastih delov, čistilo za okna, krpe, ki ne puščajo vlaken in steklenička avtomobilskega trdega voska, prav tako ne morejo škoditi končnemu očiščenemu stanju. Kromirane dele in druge površine z visokim sijajem se lahko očisti s posebnimi čistili, tu pa pomaga tudi običajna zobna pasta. Po pranju je avtomobil priporočljivo parkirati na senčnem mestu. Ostanke vode na vratih in drugih skritih mestih je najbolje obrisati do suhega s krpo, posamezni elementi, kot so nosilci za registrske tablice ali predel pod kljukami vrat, pa ponovno očistiti s čisto vodo.

Zunanjemu pranju sledi notranje čiščenje. Pred sesanjem se odstranijo in očistijo predpražniki, če jih je mogoče očistiti s strojem ali samo z vodo, bo delo opravljeno temeljito. Spomladansko lepotičenje naj obsega tudi čiščenje vseh steklenih površin od znotraj ter pregled in po potrebi zamenjavo brisalcev. Površine v notranjosti, sredinski konzoli in letvicah vrat se lahko obrišejo z vlažno krpo iz mikrovlaken.

Potem ko se štirikolesni ljubljenec spet blešči, je treba preveriti nivo polnjenja in pnevmatike, vključno z zračnim tlakom. Tudi hiter pogled pod pokrov motorja ne škodi, strokovnjaki pa poleg tega priporočajo odstranitev predmetov, ki niso potrebni. Ker se temperature že dvigujejo, je na mestu tudi razmislek o pregledu klimatske naprave v specializirani delavnici.

Ne glede na spomladansko čiščenje bo avtomobil hvaležen tudi za redno pranje. Umazanija in prah tako nimata možnosti, da bi napadla lak, gladke in ohranjene površine namreč ne omogočajo znatnejšega prijemanja umazanije in mrčesa, zato jih je lažje odstraniti. Čistoča pa je tudi varnostni plus: študije kažejo, da so čiste, sijoče avtomobile na cesti opazili do štiri sekunde prej kot umazane.

Preberite še: Zakaj so e-avtomobili nočna mora za gasilce?