Preteklost je pozabljena, živela električna prihodnost!

Kia predstavlja nov modularni koncept dostavnih vozil, ki jih bo gnala elektrika, zanje se zanima tudi Uber.

Tisti, ki jim spomin seže več kot desetletje nazaj, ali pa se malo bolj zanimajo za avtomobilizem, se najbrž spomnijo, da  je južnokorejska Kia pred leti nastopala tudi med lahkimi gospodarskimi vozili. V Evropi in tudi na slovenskem trgu sta bila naprodaj modela Besta in Pregio, ki sta veljala za cenovno dostopno alternativo bolj uveljavljenim evropskim modelom, a kakšnega večjega uspeha nista požela.

Kia

Eno vozilo za več različnih namenov

Po nekajletni odsotnosti se zdaj pri Kii ozirajo precej viišjje, nov dostavni koncept pa temelji na povsem na novo razviti, popolnoma električni platformi PBV, ki so jo pravkar  predstavili na sejmu Consumer Electronics Show (CES) v ameriški zvezni državi Nevada.

S tem konceptom želijo odpreti nove možnosti za modularnost na način, da električnemu pogonu prilagojena šasija in kokpit ostajata nespremenjena, glavni modul karoserije pa je zamenljiv, kar pomeni, da lahko z zamenjavo karoserije eno in isto vozilo na primer deluje kot taksi, dostavnik ali enoprostorec. Mehanske in elektromagnetne povezave je mogoče hitro sprostiti in ponovno pritrditi, karoserije pa bodo na voljo v obliki standardiziranih kompletov.

Kia

Najprej srednji, nato večji in manjši

Prvi model na novi platformi se imenuje PV 5. Na trg bo sprva prišel v štirih različicah, in sicer kot osnovni model za prevoz oseb, kot dostavnik za tovor, kot različica z visoko streho z več udobja in kot šasija z voznikovo kabino za še bolj luksuzne aplikacije ali morda tudi kot osnova za avtodome. Kasneje prihaja različica Robotaxi, razvita skupaj z dobaviteljem Aptiv, ki naj bi imela tudi  funkcije avtonomne vožnje naslednje generacije.

Kia

Kia in Uber?

Za novo generacijo KIinih večnamenskih vozil se zanima tudi največji ponudnik naročenih prevozov Uber. Kia želi z Uberjem Obe podjetji sta na sejmu zabavne elektronike (CES) v Las Vegasu podpisali pismo o nameri za sodelovanje pri nadaljnjem razvoju popolnoma električnih večnamenskih vozil. Kia pričakuje, da bo sodelovanje zagotovilo informacije o optimalnih specifikacijah vozil, s ciljem razvoja vozil prilagojenih potrebam voznikov, ki uporabljajo platformo Uber.

Kia

PV 5 naj bi bil v serijski izvedbi predstavljen naslednje leto. V drugem koraku bosta sledila znatno večji PV 7 in manjši PV  1, vozila bodo opremljena z aplikacijami različnih ponudnikov, s programsko opremo za upravljanje voznega parka in drugimi elementi umetne inteligence. Vsako leto naj bi s tekočega traku ene odtovarn v Južni  Koreji zapeljalo do 150.000  primerkov.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol