Adria mobil mednarodni vzor tudi na področju trajnostnega razvoja

28. 7. 2020 | Jure Šujica
Deli
Adria mobil mednarodni vzor tudi na področju trajnostnega razvoja (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Novomeško podjetje dobitnik nagrade za sodelovanje v projektu, ki se trudi za povečanje stopnje uporabe recikliranih izdelkov v proizvoidnji.

Novomeška Adria Mobil velja na področju bivalnih prikolic in avtodomov za enega najbolj prepoznavnih proizvajalcev v Evropi, kar dokazujejo tudi številne nagrade, ki jih podjetje vsako leto niza, med drugim tudi na največjem salonu, namenjenem tovrstnemu sektorju v Düsseldorfu. Svojih kvalitet pa podjetje ne kaže zgolj na področju izdelave avtodomov ter prikolic, temveč tudi na področju same proizvodnje oziroma njene organizacije ter skrbi za okolje.

V sklopu boja proti zmanjševanju odpadkov v proizvodnji so tako pri Adrii leta 2018 pristopili k novemu projektu Life Ceplafib, ki se bori za zvišanje stopnje recikliranja odpadkov pri proizvodnji izdelkov široke proizvodnje. Eden izmed ciljev omenjenega projekta je tudi zvišanje stopnje uporabe recikliranih izdelkov v novih proizvodih.

Prav omenjeni projekt pa je pred dnevi prejel nagrado Energy Globe za izjemne okoljske rešitve na nacionalni ravni. Gre za nagrado oziroma izbor, ki poteka v skupno 180 državah sveta, vsako leto pa se nanj prijavi okrog 2.500 projektov, zaradi česar gre za največji tovrstni izbor na svetu. Nagrade sicer podeljujejo na regionalni, nacionalni in globalni ravni.

Projekt Life Ceplafib je bil sicer pred dvema letoma ustanovljen s strani Centra orodjarstva Slovenije, ki danes opravlja vlogo koordinatorja projekta, cilj pa je zmanjšati izpuste toplogrednih plinov, nastalih v proizvodnji za 40 odstotkov, hkrati pa za enak delež povečati stopnjo recikliranja odpadkov. Poleg Adrie mobil so v projekt vpleteni še AITIIP (Španija), OMAPLAST (Slovenija), ECOPULP (Finska) in ITB (Poljska).

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja