(Afera Dieselgate) Nemški preiskovalci med kršitelje uvrstili novo podjetje

1. 7. 2020 | Jure Šujica
Deli
(Afera Dieselgate) Nemški preiskovalci med kršitelje uvrstili novo podjetje (foto: Continental)
Continental

V sklopu preiskave naj bi želeli določiti, kje točno so se začele pojavljati nepravilnosti.

Pet let bo minilo, odkar je v Nemčiji in nato po svetu izbruhnila afera Dieselgate. V tem času je zgodba v veliko primerih in državah že dobila epilog, določenih in izplačanih je bilo za več deset milijard evrov kazni ter odškodnin, za svoja dejanja pa je že odgovarjalo tudi nekaj najvidnejših vpletenih imen avtomobilske industrije. Danes pa se je na seznamu vpletenih podjetij pojavilo novo, do sedaj vsaj na videz nepovezano ime.

Nemški preiskovalci so danes obiskovali prostore podjetja Continental v mestih Hanover, Regensburg, Wolfsburg, Gifhorn, Berlin, Frankfurt in Nurnberg. Continental je bil namreč v času izbruha afere eden izmed dobaviteljev sestavnih delov za sporni 1,6-litrski dizelski motor, preiskovalci pa želijo izvedeti, kje natančno v verigi nastajanja pogonskih sklopov je prišlo do goljufij.

Po poročanju tiskovne agencije Reuters naj bi bilo v afero vpletenih 10 posameznikov, med katerimi naj bi bilo sedem inženirjev, dve vodji projektov, nadzornik skladnosti izdelanih komponent in pa dva posameznika iz same uprave podjetja.

Obisk nemških preiskovalcev v prostorih podjetja so v uradnji izjavi za javnost potrdili tudi pri Continentalu, kjer pa dogajanja in drugih podrobnostih ne želijo komentirati.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol