Afera dieselgate: Volkswagen si na ta način prizadeva obnoviti zaupanje, a cena je visoka

Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen je sporočil, da bo v okviru zunajsodne poravnave britanskim tožnikom izplačal 193 milijonov funtov (226 milijonov evrov) zaradi t. i. afere dieselgate. Poravnava je bila dosežena s približno 91.000 tožniki iz Anglije in Walesa.

Afera dieselgate: Volkswagen si na ta način prizadeva obnoviti zaupanje, a cena je visoka (foto: Profimedia) Profimedia
25. 5. 2022

"V okviru poravnave nobena od toženih strank v skupinski tožbi ni priznala odgovornosti, vzročne zveze ali izgube," so zapisali pri Volkswagnu. Kot so pojasnili, so pogoji poravnave s prodajnimi mesti in trgovci skupine Volkswagen zaupni.

So pa ob tem razkrili, da bo skupina tožnikom izplačala 193 milijonov funtov, pri čemer bo ločeno prispevala k pravnim stroškom tožnikov in drugim pristojbinam.

Glavni pravni svetovalec Philip Haarmann je poravnavo označil za "še en pomemben mejnik", saj si avtomobilski proizvajalec prizadeva obnoviti zaupanje po "globoko obžalovanja vrednih dogodkih".

Zgodilo se je pred sedmimi leti

Afera dieselgate je izbruhnila septembra 2015, ko je ameriška okoljska agencija EPA javnosti razkrila Volkswagnovo goljufanje na testih izpušnih plinov. Škandal, ki je vplival na celotno avtomobilsko industrijo, je nemškega avtomobilskega proizvajalca stal na desetine milijard evrov, preiskovalci so pod drobnogled vzeli tudi več njegovih tekmecev, na sodiščih pa je še množica odprtih primerov.

Preberite še: Poravnava afere Dieselgate: prvi zneski so določeni