Močne besede predsednika Toyote. To meni o električni prihodnosti ...

15. 2. 2024 | Nika Arsovski
Deli

Medtem ko v avtomobilski industriji poteka intenzivna elektrifikacija, so pri Toyoti skeptični …

Ideja, da bodo električni avtomobili v prihodnosti v celoti nadomestili avtomobile z motorji z notranjim zgorevanjem, je po besedah Akio Toyoda iluzija. Predsednik nadzornega sveta Toyote in sicer velik ljubitelj avtomobilizma, tudi občasni dirkač in testni voznik, je namreč prepričan, da bi morali pri tem gledati širše. Kot dokaz pa navaja tudi precej nižji porast električnih vozil od pričakovanega, navkljub številnim subvencijam v različnih državah.

Profimedia

Države EU so v elektrifikacijo prometa vložile že na milijarde, tudi v obliki subvencij za nakup električnih avtomobilov. Kljub temu pa električna vozila predstavljajo že 14,6-odstotni delež novih vozil v evropskem prometu. Številne države so bile primorane subvencije tudi drastično omejiti, kar je rezultiralo v opaznem padcu zanimanja za električna vozila, številne znamke so že znižale cene, napovedala dodatne ugodnosti, mnoge tudi zmanjšale proizvodnjo.

Toyoda (in Toyota) zagovarjata širši pristop

Prav zato se za 2024, kljub vse večji ponudbi električnih vozil, pričakuje predvsem stagnacija v prodaji le-teh. Velja tudi omeniti, da je na svetovni ravni prodaja električnih avtomobilov še nižja.

Profimedia

Eden izmed skeptikov je tudi Akio Toyoda, ki že leta zagovarja teorijo, da potrebujemo več različnih tehnologij za dosego ničelnih emisij. Pri Toyoti si tako prizadevajo za razvoj različnih pogonskih sklopov z različnimi energenti. Toyoda, sicer nekdanji dirkač in predsednik uprave, je prepričan, da bodo električna vozila predstavljala maksimalno 30 odstotkov trga. Ostal delež pa bo pripadel hibridom, sintetičnim gorivom, vodiku, gorivnim celicam ...

Toyota je globalna znamka

»Zato pri Toyoti, ki je prisotna po vsem svetu, razvijamo široko paleto različnih tehnologij," je Toyoda citirala spletna stran Toyota Times, pri čemer je šef Toyote dodal, da je »pogonska tehnologija nekaj, o čemer bodo na koncu odločali kupci, ne pa predpisi ali politična moč.« Po mnenju Toyode električni avtomobili ne morejo zagotoviti mobilnosti za vse preprosto zato, ker milijarda ljudi na planetu nima dostopa do elektrike.

Profimedia

»Toyotino poslanstvo je zmanjšati emisije CO2, ne pa nujno prehod na električna vozila,« je nadaljeval in dodal: »Nihče, še posebej mediji, nam ne dajejo razlage, zakaj bi morali biti prav električni avtomobili tista rešitev, ki se promovira kot edina najboljša pot za prihodnost.«

Toyoti sicer očitajo počasen razvoj električnih avtomobilov, saj je doslej znamka predstavila le dva serijska modela – Toyoto bZ4X in Lexusa RZ 450e. Toyota bo sicer pospešila vlaganja v razvoj električnih vozi in želi že do konca leta 2026 prodati 1,5 milijona električnih vozil (leta 2022 zgolj 25.000).

Preberite še

Novo na Metroplay: Montaža lepotnih posnetkov slovenskega ljubljenčka – To je novi Renault Clio!