Nepričakovano: Toyota ostala brez predsednika, Toyoda zapušča položaj

27. 1. 2023 | Jure Šujica
Deli

Svoj položaj zapušča po 13 letih, razkril pa je tudi, kdo ga bo nasledil.

Japonski avtomobilski velikan velja za enega tistih avtomobilskih proizvajalcev, pri katerih le redko prihaja do menjav položajev v vrhu podjetja. Zato je bilo včeraj še toliko večje presenečenje, ko je svoj odhod s položaja generalnega direktorja družbe napovedal Akio Toyoda. 66-letni poslovnež je sicer vnuk Kiichira Toyode, ustanovitelja znamke Toyota, na njegov stolček pa je sedel pred natanko 13 leti. Položaj bo zapustil 1. aprila letos.

Preberite še: Puščavski lisjak o Dakarju nima najlepšega mnenja, označil ga je za...

Kot je dejal v izjavi za javnost, ne zapušča podjetja, saj bo še vedno ostal v funkciji predsednika, hkrati pa bo ostal tudi član upravnega odbora. Vseeno pa je po njegovem mnenju nastopil čas, da vodenje znamke prevzame nov obraz. Toyoda ob tem priznava, da je sam 'le' avtomobilski proizvajalec, Toyota pa potrebuje nekoga, ki bo znamko preobrazil v podjetje, specializirano za mobilnost.

In človek, ki bo prevzel to nalogo, je že znan. To bo Koji Sato, dosedanji prvi mož Toyotine hčerinske znamke Lexus. 53-letnika (taktirko podjetja bo prevzel pri isti starosti kot Toyoda) je izbral zaradi njegove (relativne) mladosti in dejstva, da naj bi oboževal avtomobile. Zato naj bi bil primeren kandidat za nadaljnjo preobrazbo podjetja, ki ga je sam prevzel v precej težkem položaju in sredi odmevnega škandala, povezanega z nenamernim pospeševanjem njihovih avtomobilov.

Toyoda (ali Morizo, kot je bil njegov vzdevek) in Sato sta sicer v minulih letih večkrat zgledno sodelovala, zato tudi ni presenečenje, da je 66-letnik Sata naznanil kot naslednika. Ne nazadnje je Sato doslej že vodil tudi Toyotin dirkaški oddelek Gazoo Racing, ki ga je ustanovil prav Toyoda in po zaslugi katerega se je Toyota tudi vrnila v segment športnih avtomobilov.