Akrapovič dosegel nov mejnik – po novem v serijskih avtomobilih s keramiko

17. 6. 2019 | Jure Šujica
Deli

Nov komplet difuzorja in izpušnega sistema bo namenjen vozilom znamke Porsche.

Slovensko podjetje Akrapovič se redno uvršča v sam svetovni vrh proizvajalcev izpušnih sistemov za avtomobile in motorje – tako za dirkalnike, kakor tudi za tista vozila, namenjena cestni rabi. Pri razvoju slednjih jim seveda v veliko pomoč pride znanje, pridobljeno na dirkališčih, od tam pa izvira tudi zadnja inovacija, ki bo najprej na voljo osebnim avtomobilom: komponente iz keramičnih kompozitov.

Keramični kompoziti se v dirkaškem svetu uporabljajo že lep čas, zaradi svoje izredne vzdržljivosti in odpornosti na visoke temperature pa so v uporabi tudi v svetu letalstva in aeronavtike. Gre pravzaprav za občutno boljšo alternativo sicer pogosto uporabljenemu titanu, od katerega je na eni strani precej bolj vzdržljiv, na drugi strani pa tudi za polovico lažji. A če je šlo za material, ki je bil doslej na voljo le specialistom, si ga bodo sedaj lahko privoščili tudi posamezniki z dovolj sreče in denarja.

Pri Akrapoviču so namreč pripravili omejeno serijo zgolj 20 s serijsko številko označenih izpušnih sistemov iz ogljikovih vlaken in združenih z usmerjevalnikom zraka iz keramičnih kompozitov. Serija izpušnih sistemov bo namenjena za Porsche 911 GT3 RS prejšnje generacije (991.2), omeniti pa je potrebno, da bodo namenjeni le uporabi na dirkališčih. Tovrsten komplet namreč ne bo opremljen s potrdilom o skladnosti, zaradi česar njegova uporaba v cestnem prometu ne bo dovoljena.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"