Akrapovič izdelal nov izpuh za Mercedesovega športnika AMG GT

Slovensko podjetje nadaljuje s svojim prodorom na trg avtomobilskih izpuhov, proizvodnji katerih trenutno namenja 33% proizvodnje.

Akrapovič izdelal nov izpuh za Mercedesovega športnika AMG GT (foto: Daimler) Daimler
23. 9. 2017

Zadnji projekt, katerega so se lotili pri Akrapoviču je izdelava novega, visoko zmogljivega izpušnega sistema za Mercedesovega športnika, model AMG GT in AMG GT S, katerega so poimenovali Evolution line. Nov sistem je izdelan iz titanovih litin, za zagotovitev kar najboljšega zvoka pa so v podjetju iz Ivančne Gorice vanj vgradili tudi 'Akrapovič sound kit'. Ta s pritiskom na gumb, ki se nahaja na armaturni plošči, vozniku omogoča odpiranje in zapiranje lopite v samem izpuhu. Za natančno nastavitev zvoka so v izpuh namestili še dodaten par ventilov, ki se nahaja za zadnjim dušilcem.

Končen rezultat je izpuh, ki je skoraj 50 odstotkov lažji od tovarniškega, hkrati pa avtomobil v primerjavi s slednjim dobi precejšen prirastek moči. Avtomobilu na bi že pri 2.550 obratih na minuto pridobil dodatnih 13 'konjskih sil', ob tem pa naj vi imel tudi pridobil še dodatnih 36,2 Nm navora. Posebno pozornost so pri izdelavi namestili izgledu izpuha, zaključki so ročno izdelani iz ogljikovih vlaken, celoten sistem pa je na vozilo brez težav možno namestiti brez dodatnih predelav, nikakršnih posegov pa ob vgradnji ne potrebuje niti motorna elektronika.

Jure Šujica

Foto: Akrapovič, Daimler