Alessandro Zanardi bo nastopil tudi na 24-urni driki v Daytoni

17. 12. 2018 | Jure Šujica
Deli

Po prvih neuradnih testiranjih je Italijan s prikazanim izredno zadovoljen. Prva uradna testiranja medtem sledijo kmalu po novem letu.

Leta in huda invalidnost, kot kaže, niso ovira za avtomobilsko dirkanje. Tako vsaj meni nekdanji dirkač Formule 1 Alessandro Zanardi, 51-letni italijanski dirkač, ki je postal znan po nesreči v seriji Indy, v kateri je izgubil obe nogi. Po izredno uspešni karieri med kolesarji-invalidi, v kateri je osvojil tudi več zlatih olimpijskih kolajn, je namreč avgusta znova sedel za volan avtomobilskega dirkalnika na dirki serije DTM v Missanu. In očitno ne zadnjič.

Konec januarja se v ZDA na slovitem dirkališču v Daytoni že tradicionalno začenja prvenstvo IMSA. Uvod v sezono predstavlja spektakel za 24 ur Daytone, na katerem bo kot član moštva BMW RLL #24 nastopil omenjeni Italijan. Zanardi si bo tako sedež delil s tremi aktivnimi dirkači, Američanom Johnom Edwardsom, Fincem Jessejem Krohnom in Avstralcem Chazom Mostertom.

Prvi vtisi so dobri

Avtomobil, s katerim bodo nastopali, BMW M8 GTE, je svojo premiero na vztrajnostnih dirkah doživel v letošnji sezoni, za omenjeno preizkušnjo pa so ga seveda ustrezno prilagodili, da ga bo tako lahko upravljal vsak izmed četverice dirkačev. Ekipi je z dirkalnikom medtem v Daytoni že uspelo izvesti prva testiranja, volan pa sta si v spremenljivih vremenskih razmerah izmenjevala Edwards in Zanardi.

»V dolgem dnevu smo se spopadli s številnimi izzivi. Deževalo je, spoznati sem se moral z dirkalnikom in progo, enak izziv pa me je čakal še na suhi progi, saj sem se z gladkimi gumami prvič nanjo podal šele v večernih urah. Spoprijeti se z različnimi točkami zaviranja in linijami vožnje v temi je bil zame velik izziv, saj je bilo zadnje, kar sem si želel, to, da poškodujem dirkalnik. Na splošno pa sem z izidom in prikazanim izredno zadovoljen,« je po koncu testiranj dejal Zanardi, ki je bil ob tem navdušen nad toplim sprejemom, ki ga je doživel v moštvu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol