Komaj so ga predstavili, že so ga preimenovali. Kaj tiči za vsem skupaj?

18. 4. 2024 | Gregor Žvab
Deli
Komaj so ga predstavili, že so ga preimenovali. Kaj tiči za vsem skupaj? (foto: Alfa Romeo)
Alfa Romeo

In ne, ni bila kriva reakcija javnosti, v spremembo imena jih je prisilila ... matična država!

Alfa Romeo je 10. aprila predstavila nov model, majhnega športnega terenca Milano. Zveneče ime so posvetili rojstnemu mestu znamke, prestolnici mode, a veselje in ponos nista trajala dolgo.

Včeraj so namreč iz Alfe sporočili, da se novinec ne bo imenoval Milano, kot so napovedovali že mesece, temveč Junior. Zakaj? Zaradi italijanske vlade, s katero matični koncern Stellantis bije že dolgo trajajočo bitko glede italijanskih tovarn.

Alfa Romeo

To veleva zakon

Pri Stellantisu so namreč dejali, da bodo Milano proizvajali v njihovi poljski tovarni v mestu Tichy. Tam sicer že nastajata Jeep Avenger in Fiat 600x, ki sta tesna, tehnološka sorodnika Milana, pardon, Juniorja (no, osnova vseh treh avtomobilov je praktično enaka). To pa je v zrak vrglo italijansko vlado.

Osnova za vladno zahtevo tiči v zakonu, ki pravi, da izdelki, ki niso narejeni v Italiji, ne smejo imeti italijanskega imena. Zanimivo pri vsem tem je, da so pri Stellantisu, kot sami pravijo, že pred 18 meseci napovedali, da bo novinec nastajal na Poljskem, da se bo imenoval Milano pa so objavili 13. decembra lani. Skratka, dovolj zgodaj, da bi italijanska vlada svojo odločitev lahko sprejela že prej.

Tu gre, očitno, za obračun »kdo je močnejši«, ki vsaj danes močno zabava svetovni (predvsem avtomobilski) splet. Kdo bo na koncu potegnil krajšo, pa bomo videli.

Alfa Romeo

Je vse samo dobra reklama?

Pri Alfi so sicer očitno vladni ukaz sprejeli, a so hkrati podali argumente, zakaj naj zakon za novinca ne bi veljal. Poleg zgoraj naštetih časovnih komponent tudi pravijo, da je avto oblikovan in razvit v Italiji, da so ime v anketi izbrali ljubitelji znamke Alfa Romeo (ime Junior je zasedlo drugo mesto), ter še nekaj drugih, takih ali drugačnih argumentov, ki pa italijanske vlade niso prepričali.

Kljub vsemu pa izgleda, da so bili pri Alfi na vse skupaj dobro pripravljeni. Ali so za to vedeli še pred uradno predstavitvijo ali ne, ni jasno. Morda pa so vse skupaj načrtovali, da bi se o avtomobilu govorilo še dolgo. No, vsaj slednje jim je, očitno, uspelo.

Preberite še: