Alpine napoveduje žarečo vizijo prihodnosti

14. 10. 2022 | Matjaž Gregorič
Deli

Pri znamki Alpine so razkrili konceptni avtomobil, ki naj bi nakazal pot v prihodnost, naslednji teden pa bo paša za oči na avtomobilskem salonu v Parizu.

Ime Alpenglow se nanaša na svetlobni pojav, v katerem vodoravni snop rdečkaste svetlobe obsije vrhove gora tik pred sončnim vzhodom ali tik po zahodu, torej gre za prvo jutranjo ali zadnjo večerno zarjo. Tako  izraža poslanstvo te oblikovalske študije, ki želi poveličati trenutek, ko bodo razkrite revolucionarne oblike in tehnologije jutrišnjega dne, v katerem bo znamka ponudila videnje svoje prenove. Gre za ime, ki spodbuja k postanku in občudovanju razgleda.

Kot pogon služi vodikovo-hibridni motor z notranjim zgorevanjem. Avtomobil je dolg več kot pet metrov, širok več kot dva metra in visok pod enim metrom. Barva je evolucija značilne modre barve znamke, dve veliki repni plavuti pa spominjata na model A 220, ki so ga uporabljali na vzdržljivostnih dirkah v poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Dva prepletena trikotnika tvorita osnovno obliko enosedežnika, voznik pa sedi na sredini.

Alpenglow je vozilo z zgolj enim sedežem. Voznik sedi na sredini med dvema vodikovima rezervoarjema in postane eno z vozilom. S tem Alpenglow zajame bistvo vozniške izkušnje, ko se voznik potopi v prvinsko doživetje vožnje. Volan je denimo oblikovan po navdihu vozil za vzdržljivostne dirke LMP1. Celotno vozilo je izjemno lahko in izdelano iz recikliranih materialov. Stopalke, obvolanske ročice, nosilci vodikovih rezervoarjev, spojler in del motornega pokrova so narejeni iz prosojnega materiala. Tako razkrivajo visokotehnološko okolje, ki je bilo do sedaj skrito očem navdušencev.

Alpine z modelom Alpenglow ne poudarja le svojih dirkaških ambicij, ampak želi hkrati napovedati tri nove modele. Načrtovani so kompaktni športnik, kupejevski križanec in naslednik sedanjega A 110. Vsi trije bodo izključno električni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja