Alpine pripravljen za širitev palete; kaj sledi modelu A110?

31. 1. 2022 | Jure Šujica
Deli

Znamka Alpine postaja vse bolj pomemben del skupine Renault.

Francoska avtomobilska znamka Alpine, ki že nekaj časa deluje samostojno in je pod svoje okrilje prevzela tudi športne modele znamke Renault ima svoje domovanje v francoskem mestu Dieppe. Tam namreč že od vsega začetka proizvodnje nastaja model A110, nedavno pa so se tam ob prvi obletnici načrta Renalution pri Renaultu poklonili tudi ustanovitelju legendarne francoske avtomobilske znamke, Jeanu Redeleju.

Luca de Meo, generalni direktor skupine Renault je namreč v družbi francoskega ministra za gospodarstvo in finance, Bruna Le Marieja obstoječo tovarno preimenoval v 'Tovarna Alpine Diepe Jean Redele'. S tem so želeli opozoriti na posebnost tovarne, ki je namenjena maloserijski proizvodnji, hkrati pa na ta način zagotoviti, da imajo v prihodnje z njo in z znamko Alpine še zelo resne načrte.

Tudi Alpine s križanci

V sklopu načrta Renalution nameravajo namreč pri znamki Alpine v prihodnje še razširiti paleto vozil v ponudbi. Do leta 2026 bodo ponudbo okrepili trije modeli: kompaktni športnik (najverjetneje zasnovan na prihajajoči električni Renault 5), nova generacija modela A110 in pa kupejevsko oblikovan križanec GT X-Over, ki se bo, vsaj sodeč po silhueti, zgledoval po A110.

Prav GT X pa bo predstavljal pomemben mejnik. Šlo bo namreč za izključno električen avtomobil, izdelan na platformi CMF-EV. Slednjo sicer že uporablja Nissan Ariya, avtomobil pa naj bi bil tudi s tehnološkega vidika po besedah de Mea posebnež v svojem razredu. Za proizvodnjo naj bi bil sicer nared do leta 2025, Renault pa bo pri njegovem razvoju, kakor tudi pri razvoju drugih električnih modelov sodeloval z Lotusom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja