Ameriška znamka v Volkswagnovi lasti oživlja, vendar z zamudo

27. 10. 2024 | Matjaž Gregorič
Deli

Pri nekoč uspešni ameriški avtomobilski znamki Scout so skoraj leto kasneje kot po prvotni napovedi predstavili konceptnega terenca in poltovornjak.

Pri Scout Motorsu so razkrili konceptna avtomobila, terenca Traveler in poltovornjak Terra. Ob tem pri ameriškem avtomobilskem proizvajalcu, ki je od leta 2022 v lasti koncerna Volkswagen, navajajo, da bosta serijska modela zelo podobna, oziroma, da sta konceptna avtomobila tako rekoč že skoraj povsem pripravljena na serijsko proizvodnjo.

Kljub temu pa bo na novinca treba še nekoliko počakati. Sprva je bilo nappvedano, da bosta konceptna avtomobila pripravljena do konca leta 2023, a skoraj enoletna zakasnitev predstavitve bo imela za posledico tudi

Ameriška znamka v Volkswagnovi lasti oživlja, vendar z zamudo
Scout Motors

kasnejši zagon serijske proizvodnje, ki je zdaj predvidena šele za leto 2027.

Na mesto glavnega direktorja oblikovanja so pri Scoutu imenovali Chrisa Benjamina, ki prihaja iz koncerna Stellantis. Za lokacijo novega proizvodnega obrata so izbrali Južno Karolino, v novi tovarni bodo lahko izdelali 200.000 vozil na leto, proizvodnja vozil v ZDA pa bo izpolnjevala tudi pogoje za upravičenost do zvezne davčne spodbude.

V nasprotju s prvotnim načrtom Terra in Traveller ne bosta imela zgolj baterijskega elekričnega pogona, ampak sta predvideni tudi izvedbi z dodatnim motorjem z notranjim zgorevanjem kot podaljševalnikom dosega. Oba modela s precej oglato osnovno obliko karoserije in oglato mrežo hladilnika spredaj temeljijo na nekdanjem modelu International Harvester Scout, vendar gre za sodobni vozili.

Ameriška znamka v Volkswagnovi lasti oživlja, vendar z zamudo
Scout Motors

Za zdaj je znanih le malo tehničnih podrobnosti, ob predstavitvi so pri Scoutu navedli sistem štirikolesnega pogona s 1.355 Nm navora, ki bo zagotovil brutalen pospešek v 3,5 sekunde z mesta do hitrosti 100 kilometrov na uro. Znano je tudi to, da bosta karoseriji obeh modelov od tal dvignejni 30 centimetrov, ter, da bo doseg presegel 500 kilometrov. Baterije bodo razvili in izdelovali pri Kanadski Magni.  Pri proizvajalcu tudi napovedujejo, da bo cena obeh  modelov precej nižja od 60.000 dolarjev, zaenkrat pa velja, da bosta namenjena le ameriškemu trgu.

Novo na Metroplay: Zmagovalec MasterChefa Luka Pangos iskreno o ozadju kuharskega tekmovanja