Ameriški predsednik Trump za dodatno obdavčitev evropskih avtomobilov

5. 3. 2018 | Jure Šujica
Deli
Ameriški predsednik Trump za dodatno obdavčitev evropskih avtomobilov (foto: Volkswagen)
Volkswagen

Mednarodna politika se je na Trumpove besede že odzvala in izrazila odločno nasprotovanje napovedanim ukrepom.

Politika in retorika ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki jo dobro opisuje slogan »America first«, bo vplivala tudi na avtomobilsko industrijo, predvsem na evropske avtomobilske proizvajalce. Trump je namreč v eni izmed svojih zadnjih objav na družabnem omrežju Twitter dejal, da namerava v prihodnosti za evropske avtomobilske proizvajalce uvesti dodatne uvozne dajatve za vse nove avtomobile. To naj bi bil odgovor na vse višje dajatve in omejitve, ki naj bi jih Evropska unija nalagala ameriškim podjetjem, ki svoje izdelke uvažajo na staro celino.

Poleg tega je Trump izjavil, da so trenutni trgovinski sporazumi med ZDA in EU neumni in škodijo ameriški avtomobilski industriji. »Naše službe in zaslužek se pretakajo v druge države, ki nas že leta izkoriščajo. Smejijo se nam in našim nekdanjim voditeljem. Tega je dovolj!«

Evropska avtomobilska industrija je sicer lani izvozila za približno 191,7 milijarde evrov avtomobilov, 25 odstotkov tega denarja pa gre na račun izvoza v ZDA. Evropski avtomobilski proizvajalci medtem poudarjajo, da večino svojih najuspešnejših avtomobilov za tamkajšnji trg že izdelujejo v ZDA, s čimer posredno in neposredno zagotavljajo delo več sto tisoč tamkajšnjim delavcem.

Po poročanju avtomobilskega portala Autocar se je na napovedi ZDA že odzvala mednarodna politika. Najglasnejši med njimi je kanadski premier Justin Trudeau, ki je napovedane dajatve označil kot popolnoma nesprejemljive, ob tem pa namignil, da bi uvedba kakršnihkoli dajatev naletela na močan odpor in povračilne ukrepe. Podoben odziv so sicer napovedale Mehika, Brazilija in Japonska.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel