Ameriškim mišičnjakom še ni odbila zadnja ura, prihaja največji doslej!

25. 10. 2021 | Jure Šujica
Deli

Kot poudarjajo pri General Motorsu gre za njihov največji serijski bencinski motor v zgodovini. A njegova uporaba bo precej omejena

Laičnim avtomobilskim navdušencem je jasno, da ameriški športni avtomobili pod motornim pokrovom običajno skrivajo precej velike bencinske osemvaljnike. Tisti, ki nekoliko bolje poznajo tovrstne zadeve pa vedo, da jih na drugi strani Luže ločujejo na tako imenovane 'small block' in 'big block' motorje, pri čemer prostornina slednjih znaša od 5,7 litrov navzgor. Ti navdušenci, še posebej pa ljubitelji znamke Chevrolet pa bodo sedaj navdušeni, da so pri ameriški znamki predstavili največji in najmočnejši 'big block' motor doslej.

Motor z oznako ZZ632/1000 namreč ponuja kar 10,3 litrov delovne prostornine, ob tem pa bo brez pomoči prisilnega polnjenja ponujal kar 1.004 'konje' ali 739 kilovatov moči ter 1.188 Njutonmetrov navora. Impresivne številke, še posebej če upoštevamo dejstvo, da avtomobil ne bo opremljen s sistemom za prisilno polnjenje zraka v motor. Največja motorna moč bo sicer na voljo pri 6.600 vrtljajih na minuto.

Seveda se takoj pojavlja vprašanje, v katerem avtomobilu bodo pri Chevroletu oziroma General Motorsu ponudili omenjeni motor. Odgovor je: v nobenem. Pri Chevroletu so namreč tako imenovane big block motorje iz serijskih vozil umaknili leta 2009 in jih ponujajo le še v poprodaji. Enako bo tudi z novincem, pri čemer pa bo motor namenjen le dirkalnim avtomobilom. Še več, pri General Motorsu opozarjajo, da bi vgradnja takega motorja v cestni avtomobil lahko precej vznemirila organe pregona.

»To je največji, najbolj 'zloben' motor 'iz škatle' (crate engine op. p.), ki smo ga kadarkoli izdelali,« je dejal Russ O’Blenes, vodja dirkaškega oddelka pri General Motorsu. »ZZ632 sedi na vrhu lestvice motorjev, ki jih ponujamo za naknadno vgradnjo in gre za kralja na področju zmogljivosti. Ponuja neverjetno moč in to ob pomoči klasičnega goriva.« ZZ632 bo sicer javnosti prvič predstavljen na največjem ameriškem avtomobilskem dogodku, znanem pod imenom SEMA, ki bo potekal med drugim in petim novembrom v Las Vegasu.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"