Otroški avtosedež priznane znamke je na preizkusnem trku popolnoma pogorel. Kaj storiti, če ga imate doma?

20. 4. 2024 | metropolitan.si
Deli
Otroški avtosedež priznane znamke je na preizkusnem trku popolnoma pogorel. Kaj storiti, če ga imate doma? (foto: Youtube/Motorevija AMZS)
Youtube/Motorevija AMZS

Kljub nevarnosti pa se sedež lahko brez ovir prodaja. Kako to?

AMZS je v okviru rednega preizkusa otroških varnostnih sedežev, ki ga opravlja s partnerskimi avtomobilskimi klubi in potrošniškimi organizacijami (test bo objavljen letos junija), pri sedežu Peg Perego Viaggio Twist z osnovo Base Twist ugotovili resne varnostne težave. Javnost tako obveščajo, da omenjeni sedež ob morebitnem trku lahko predstavlja nevarnost za otroka in zato nakup sedeža odsvetujejo. 

Kako je potekal preizkus? 

Opisujejo, da je pri preizkusu pri čelnem preskusnem trku s 15-kilogramsko lutko Q3, pripeto v nasprotni smeri vožnje, najprej od isofix osnove odtrgalo podporno nogo sedeža. Nato se je od isofix osnove odtrgala tudi školjka sedeža, ki je zatem skupaj z lutko otroka poletela naprej. Posledično opozarjajo, da obstaja resna in tudi velika nevarnost, da se otrok v primeru čelnega trka poškoduje. 

Prav tako je preskusni trk s 15-kilogramsko lutko Q3, ki je bila v sedežu nameščena v smeri vožnje, sedež prestal z velikim tveganjem za poškodbe otroka. Tudi pri tem preskusu se je najprej od isofix osnove odtrgala podporna noga, nato pa so sile, ki delujejo ob trku, raztrgale plastično ohišje podlage in preskusno lutko vrgle daleč navzgor in naprej. Ob tem tako opozarjajo, da je mogoče, da se otrok udari v streho vozila ali prednji sedež. 

Pravice do vračila ali zamenjave že kupljenega sedeža na podlagi tega testa žal ni mogoče zahtevati, ker - bizarno - sedež izpolnjuje zakonske zahteve. 

Odsvetujejo nakup sedeža

AMZS nakup sedeža Peg Perego Viaggio Twist z osnovo Base Twist zaradi očitne konstrukcijske pomanjkljivosti odsvetuje, saj v primeru trka ne more ustrezno zaščititi otroka. Ker sedež izpolnjuje zakonske zahteve, pa pravice do vračila ali zamenjave že kupljenega sedeža na podlagi tega testa žal ni mogoče zahtevati. Pa naj se sliši še tako bizarno ...

Obrazložitev AMZS:
"Čelni preskusni trki, opravljeni v okviru testa otroških sedežev, glede na resnost nesreče temeljijo na preskusnem trku avtomobilov organizacije Euro NCAP (čelni trk z zamikom pri hitrosti 64 km/h). Sedeži so na takšnem testu izpostavljeni bistveno večjim silam kot pri zakonsko predpisanih homologacijskih preskusih za otroške sedeže v skladu z Uredbo ZN št. 129. A naši preskusni trki so v zadnjih letih pokazali, da številni sedeži nudijo dobro zaščito tudi pri takšnih višjih zahtevah naših preskusov. Zato nakup sedeža "Peg Perego Viaggio Twist + Base Twist" ni priporočljiv."

Preberite še: