Slovenski vozni park ni tako mlad, kot bi si marsikdo mislil. Koliko let pa dejansko šteje?

14. 4. 2024 | STA
Deli

Starost slovenskih avtomobilov iz leta v leto raste.

Lani je bilo med registriranimi cestnimi motornimi vozili 74 odstotkov osebnih avtomobilov, kar je za 1,9 odstotka več kot predlani. Med prvič registriranimi novimi osebnimi avtomobili je bila slaba četrtina hibridov. Povprečna starost osebnih avtomobilov je bila 11,1 leta, stopnja obnove voznega parka osebnih avtomobilov pa se je povečala.

V Sloveniji je bilo konec leta 2023 skoraj 1,73 milijona registriranih cestnih vozil ali 2,4 odstotka več kot leta 2022. Motornih vozil je bilo 1,67 milijona ali prav tako 2,4 odstotka več, priklopnih pa nekaj več kot 58.000 ali za 2,5 odstotka več. Osebnih avtomobilov je bilo dobrih 1,2 milijona, je danes sporočil statistični urad.

Lani je bilo v register vozil prvič vpisanih skoraj 127.000 cestnih vozil. To je bilo za devet odstotkov več kot predlani. Prvič registriranih je bilo okoli 87.000 osebnih avtomobilov ali za 11 odstotkov več kot leta 2022.

Profimedia

Starost vozil raste, število novih tudi

Od cestnih, prvič registriranih vozil, je bilo okoli 77.000 ali 61 odstotkov novih, torej takšnih, ki pred tem niso bila registrirana v tujini. Prvič registriranih novih cestnih vozil je bilo za pet odstotkov več kot leto prej, novih osebnih avtomobilih pa za šest odstotkov več. Rast so statistiki zabeležili tudi pri prvih registriranih rabljenih osebnih vozilih, katerih je bilo za 19 odstotkov več. Delež prvič registriranih novih osebnih avtomobilov med vsemi registriranimi osebnimi avtomobili se je povečal za 0,1 odstotne točke na 3,9 odstotka.

Največ prvih registracij osebnih avtomobilov, tako novih kot rabljenih, je bilo marca. Decembra pa je število prvih registracij rabljenih osebnih avtomobilov preseglo število prvič registriranih novih osebnih avtomobilov.

Skoraj polovica (49 odstotkov) lani registriranih osebnih avtomobilov je vozila na dizelsko, 46 odstotkov pa na bencinsko gorivo. Število dizelskih avtomobilov je ostalo na enaki letni ravni, število tistih na bencinsko gorivo pa se je povečalo za odstotek.

Povečuje se prodaja električnih avtomobilov in hibridov

Število avtomobilov na hibridni pogon se je povečalo za 51 odstotkov na okoli 37.300, kar je bilo tri odstotke vseh registriranih osebnih avtomobilov. Število električnih osebnih avtomobilov se je povečalo za 60 odstotkov na okoli 12.700. Predstavljali so odstotek vseh registriranih osebnih avtomobilov.

Profimedia

Pri prvič registriranih novih osebnih avtomobilih so razmerja po vrsti pogona in goriva drugačna kot pri vseh registriranih osebnih avtomobilih skupaj. Med vsemi novimi, prvič registriranimi osebnimi avtomobili, je bilo 23 odstotkov hibridnih in devet odstotkov električnih osebnih avtomobilov. Število osebnih avtomobilov na hibridni pogon se je v enem letu povečalo za skoraj četrtino (24 odstotkov), tistih na električni pogon pa za 88 odstotkov.

Osebni avtomobili, registrirani lani v Sloveniji, so bili starejši kot leto pred tem. Stari so bili v povprečju 11,1 leta, kar je 0,2 leta več kot v letu 2022. Povprečno so bili najmanj stari v osrednjeslovenski statistični regiji, a so presegli mejo 10 let (10,3 leta). Najstarejši vozni park so imeli v goriški statistični regiji (12,9 leta). Vsak deseti osebni avtomobil je bil sicer star manj kot tri leta, vsak drugi pa 12 let ali več.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol