Aston Martin ima novega rešitelja

28. 10. 2020 | Jure Šujica
Deli

Nemško podjetje bo svoj delež iz 2,6 odstotka dvignilo na 20.

Britanska avtomobilska znamka Aston Martin se že dlje časa spopada s finančnimi težavami. Te je do neke mere v začetku leta pomagal rešiti kanadski milijarder Lawerence Stroll z nakupom 16,7-odstotnega deleža v podjetju. S tem je v podjetje prinesel dobrih 200 milijonov evrov svežega kapitala, kar pa ob trenutni gospodarski situaciji ni zadoščalo, da bi podjetje splezalo na zeleno vejo. K sreči pa so na vidiku že novi milijoni.

Že nekaj let je eno izmed partnerskih podjetij tudi Mercedes-Benz. Nemško podjetje tako že nekaj časa skrbi za dobavo osemvaljnih motorjev, hkrati pa ima v lasti manjši, 2,6-odstotni delež delnic. A se bo že kmalu povečal. Kot so v izjavi za javnost sporočili pri Mercedesu bodo že kmalu namreč ta delež povečali na največ 20 odstotkov. Prvotno, ob začetku sodelovanja leta 2013 je sicer njihov delež znašal pet odstotkov, a se je nato v prihodnjih letih zaradi večanja števila delnic in drugega dogajanja zmanjšal na trenutno raven.

Pomoč v obliki motorjev

286 milijonov funtov bodo pri Mercedesu v prihodnjih treh letih namenili za nakup 17,4 odstotnega deleža delnic, vendar pa to med podjetjema iz tega naslova ne bo izvedena nobena finančna transakcija. Nemško podjetje bo namreč svoj delež poplačalo v obliki pogonskih sklopov in drugih tehnologij, ki jih bodo ali pa jih že sedaj dobavljajo britanski avtomobilski znamki.

Aston Martinu bo nemška pomoč zagotovo pomagala prebroditi težavne čase, pri čemer pa pomoč ne bo vezana zgolj na dobavo obstoječih pogonskih sklopov, pač pa tudi na zagotavljanje dostopa do najnovejših tehnoloških rešitev na področju hibridiziranih in električnih pogonov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol