Aston Martin pripravlja milijonski par vozil z Zagatovim podpisom

10. 7. 2019 | Jure Šujica
Deli

Izdelanih bo zgolj 19 parov vozil, pri čemer prve avtomobile sestavljajo že od aprila.

Britanski avtomobilski proizvajalec Aston Martin, eno izmed klasičnih imen britanske avtomobilske industrije, se je pred dobrima dvema letoma znova povezal s priznanim italijanskim oblikovalskim studiem, Zagato in pripravil serijo štirih modelov, narejenih na osnovi modela Vanquish S. Ker pa je bila serija vozil kaj hitro razprodana, so se Britanci odločili za podaljšanje sodelovanja in stopili še stopničko višje. Nova serija namreč ponuja kar dva avtomobila, ki bosta v garažo lastnikov prišla v paru.

Aprila je Aston Martin tako obudil izdelavo modela DB4 Zagato, ki bo del tako imenovane Continuation serije, sedaj pa ga je postavil ob bok povsem novega DBS GT Zagata, izdelanega na osnovi zadnjega predstavljenega Aston Martina, DBS Superleggere. Ob tem pri Aston Martinu in Zagatu poudarjajo, da se novinec oblikovno naslanja prav na slavnega predhodnika izpred 60 let, a so jo seveda prilagodili 21. stoletju. Ob številnih karoserijskih spremembah tako najbolj izpostavljajo masko hladilnika, izdelano iz 108 plošč iz ogljikovih vlaken in oblikovanih v podobo diamanta.

Poleg maske pa bo (odkrito) iz ogljikovih vlaken izdelana tudi streha vozila, raztegnjena tekom celotne dolžine zadnjega stekla. Vzvratno ogledalo so tako, podobno kot to počne Range Rover, nadomestili s kamero na zadku vozila in LCD zaslonom, nameščenim na vetrobranskem steklu, kjer se bo projecirala slika.

»Avtomobil ni le zgolj lep, pač pa tudi dramatičen. Dinamično oblikovana maska hladilnika nam je dala  možnost, da podarimo avtomobilu dve identiteti. Ko bo DBS GT Zagato parkiran, bo videti kot da počiva, hkrati pa mu zadek avtomobila še vedno videti mišičasto in kot da je pripravljen na boj. Šele ob zagonu pa bo nato avtomobil resnično pripravljen na to, da se izkaže in mimoidočim pokaže svoje vizualne in zvočne čare,« je slikovito opisal novinca Marek Reichman, vodja oblikovalcev pri Aston Martinu.

Kot rečeno bodo Britanci novinca ponudili ob boku DB4 GT Zagata, poizvodnjo katerega proizvodnjo so začeli aprila. Prvi novinci bodo na drugi strani pripravljeni šele prihodnje leto, skupaj pa bodo izdelali vsega 19 parov vozil. Cena posameznega para? Šest milijonov funtov ali 6,66 milijona evrov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja