Aston Martin Project 003 je hibridno nadaljevanje modela Valkyrie

20. 2. 2019 | Jure Šujica
Deli
Aston Martin Project 003 je hibridno nadaljevanje modela Valkyrie (foto: Aston Martin)
Aston Martin

S predhodnikom si bo delil številne tehnične rešitve, hkrati pa napoveduje novo obdobje Aston Martina.

Septembra je Aston Martin napovedal, da je začel pripravo novega projekta, izdelave hiperšportnega avtomobila z imenom Project 003. Gre seveda še za konceptno ime, projekt pa sledi konceptoma Project 001 in Project 002, iz katerih sta nato nastala modela Valkyrie oziroma njegova skrajna različica Valkyrie AMR Pro. Že iz tega je jasno, da gre za avtomobil, pri katerem Aston Martin ne bo sprejemal kompromisov.

Od septembra Aston Martinovih prostorov ni zapustila nobena podrobnost o novincu, je pa zato Aston Martin danes objavil prvo uradno fotografijo avtomobila, a še to le z zadnjega dela, kjer lahko razberemo nekaj tehničnih rešitev, ki so enake kot pri obeh različicah Valkyria. V mislih imamo visoko postavljen zaključek zadnjega usmerjevalnika zraka (difuzorja), izpušne cevi na motornem pokrovu in podolgovate (ter nekoliko širše) zadnje luči.

Aston Martin ustvarja vzporedni svet

Povezava med novincem in Valkyro pa sega še nekoliko dlje, saj si oba avtomobila delita nekaj tehnoloških inovacij, o katerih pri Aston Martinu še niso spregovorili. Znano je le, da bo kupe, ki ga bodo izdelali v le 500 primerkih, poganjal hibridni pogonski sklop – upamo pa lahko, da bo osnovo še vedno predstavljal Cosworthov 12-valjnik z okroglimi 1.000 'konji' (735 kilovati) moči.

»Namen Aston Martina in modela Valkyrie je bil izdelati unikaten projekt, ki pa bo hkrati – to je ključno – pomagal ustvariti dediščino: neposrednega naslednika, ki bo postavil nove standarde v segmentu hiperšportnih avtomobilov in hkrati začel linijo posebnih maloserijskih avtomobilov, ki bodo nastajali vzporedno s klasičnimi modeli. Z navdušenjem razkrivam, da je avtomobil na zgornji fotografiji Project 003 in da z njim vstopamo v novo razburljivo sfero,« pa je o novem konceptu dejal generalni direktor in predsednik Aston Martina Andy Palmer.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"