Ustavitev prodaje modelov A4 in A5 zaradi povišane porabe po posodobitvi programske opreme

18. 7. 2017 | Jure Šujica
Deli

Posodobitev programske opreme je dvignila porabo nekaterih bencinsko gnanih motorjev, zaradi česar ne izpolnjujejo več evropskih normativov o dovoljenih izpuhih.

Po pisanju različnih svetovnih medijev naj bi bil Audi začasno prisiljen ustaviti proizvodnjo modelov A4 in A5 z motorji 2.0 TFSI in pa modelov S4/S5, katera poganja 3.0 V6 turbinsko gnan motor. Razlog za ustavitev proizvodnje je posodobitev programske opreme, zaradi česar se je omenjenim vozilom povečala poraba in izpuh CO2, s čimer ne izpolnjujejo več evropskih normativ o dovoljenih izpuhih omenjenih plinov.

V želji po zmanjšanju porabe se je le-ta povečala

Audi S5

Posodobitev programske opreme je bila nujna, saj je Audi zamenjal električni zaganjač z električnim generatorjem, ki naj bi v praksi dejansko deloval kot pomožni motor, s čimer naj bi celo zmanjšali porabo goriva. Težava pa je v tem, da naj bi se korist generatorja odražala le v realnih razmerah na cesti ne pa tudi v laboratoriju.

Vodilni v podjetju pričakujejo, da bo Nemčija potrdila njihova pričakovanja o manjši porabi in ponovno dovolila proizvodnjo omenjenih modelov, vendar pa se to zna zgoditi šele čez dva meseca. Vsekakor je to neprijetna novica po tem, ko se prah okrog afere 'dieselgate', s katero je preko lastnika Volkswagna neposredno povezan tudi Audi.

Jure Šujica
foto: Audi

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol