Audi v Ženevo pripeljal električnega E-trona, a so s podatki še precej skopi

8. 3. 2018 | Jure Šujica
Deli

Avtomobil se je predstavil s celotno kamuflažo, vseeno pa bo že kmalu znanih več podatkov, saj naj bi na ceste zapeljal že konec letošnjega leta.

Ena izmed bolj zanimivih novosti, ki je med našim obiskom avtomobilskega salona v Ženevi nismo utegnili prikazati, je – čeprav za zdaj še v testni fazi in se tudi zato ni predstavila na razstavnem prostoru – prihajajoči Audi E-tron. SUV, pri katerem Audi obljublja nov korak na področju oblikovanja, bo namreč prvi avtomobil znamke, pri katerem bo za pogon v celoti skrbela elektrika. In čeprav gre za zdaj šele za prototip, ki je poleg vsega tudi izdatno zakrit s folijo, je o njem že marsikaj znanega.

»Audi se s predstavitvijo prvega popolnoma električnega avtomobila pripravlja na velik mejnik v zgodovini znamke,« je dejal Rupert Stadler, predsednik upravnega odbora Audija. »Leta 2020 bomo imeli na trgu tri popolnoma električne avtomobile, vključujoč štirivratni model Gran Turismo – proizvodno različico koncepta E-tron Sportback – in še enega predstavnika v razredu kompaktnih avtomobilov. Do leta 2025 bomo nato predstavili skupno 20 novih električnih ali hibridnih modelov v vseh avtomobilskih razredih.«

Narejenih že 250 predserijskih vozil

Medtem ko je Audi enega izmed vozil E-tron pripeljal v Ženevo, preostala flota še naprej opravlja testiranja na različnih koncih sveta. Različni testi tako potekajo na štirih celinah na področju Skandinavije, Nürburgringa, Kitajske, ZDA in Afrike, kjer preverjajo delovanje avtomobila na avtocestah, v mestnih središčih, med vožnjo na dirkališču, pa tudi odpornost proti temperaturam, ki segajo od dobrih -20 pa do več kot 50 stopinj Celzija. Skupno bo tako 250 testnih avtomobilov prevozilo več kot pet milijonov kilometrov.

O tehničnih podatkih so pri Audiju za zdaj še bolj skopi. Znano je tako, da bo baterijski sklop mogoče polniti prek hitre polnilnice z močjo 150 kilovatov, ki naj bi avtomobilu dovolj energije za »naslednji odsek dolge poti« zagotovila v vsega 30 minutah. Več pa bo o novincu znanega že kaj kmalu, saj Audi njegovo premiero na trgu pričakuje že konec letošnjega leta.