Autobest 2024 - Najboljši (avtomobilski) nakup leta je ...

21. 12. 2023 | Matjaž Korošak
Deli

Kitajske znamke so vse bolj trdno usidrane v Evropi. In zavesti evropskega kupca. Zdaj je prva kitajska znamka dobila tudi prestižno priznanje Best Buy, ki ga podeljuje žirija evropskih novinarjev za najboljši nakup oziroma za najbolj smotrn nakup glede na vložen denar.

Finalisti letošnjega izbora, kjer že vrsto lete sodeluje tudi Avto magazin, so bile uveljavljene znamke s prepoznavnimi modeli - poleg Jeepa Avengerja, ki je že odnesel nagrado Evropski avto leta, še njegov sorodnik po tehnični plati, Fiat 600, pa nova generacija Hyundaijeve Kone, ki prekipeva od vgrajene tehnike in pogonov. In naposled - kitajski predstavnik - kompaktni mestni avtomobil znamke BYD (Build your dreams) - Dolphin.

Elektrifikacija finalistov

Autobest finalisti, 2024

Autobest finalisti, 2024

Matjaž Korošak

Finalisti so zanimivi tudi zato, ker so vsi modeli s poudarjeno elektrifikacijsko noto - Fiat 600e je itak zankrat samo še v BEV verziji, Avenger (sprva le kot BEV model) je dobil tudi znanv1,2 litrski trivaljnik, Kona je prvak multienergijskih konceptov s klasičnim pogonom, hibirdno tehnologijo in električnim pogonom (ter za povrh še štirikolesnim pogonom).

Le novinec Dolphin je na voljo izključno v BEV opciji. Z dvema zmogljivostima baterije (44,9 in 60,4 kWh) ter tremi verzijami motorja (70, 130 in 150 kW) ter dosegom do 427 km (WLTP).

Kako je potekalo glasovanje

Autobest

Po skupnem testu je žiriji, ki jo sestavlja 31 novinarjev iz ravno toliko evropskih držav, ostalo glasovanje, kjer morajo natančno razdeliti točke po vnaprej določneih 12 oziroma 13 sklopih, od oblike, vozne dinamike, povezljivosti, naprednih varnsotnih tehnologij, ... do cene. Ki seveda igra veliko vlogo pri glasovanju. Ker gre pač za najboljši nakup glede na vložen denar (zato je tudi za vstop v sistem glasovanja postavljena kapica 25.000 evrov pred obdavčitvami).

Dolphin tesno pred Kono

BYD Dolphin

BYD Dolphin

Matjaž Korošak

Po oddanih glasovih je postalo jasno, da se volja večina nagiba k novincu v evropskem prostoru, ki je večino prepričal prav s svojo spretno digitalizacijo, povezljivostjo pa tudi pogonsko tehnologijo. In seveda ceno. Ki je recimo v Nemčiji postavljena tik pod 31 tisočaki (44 kWh in 70 kW motor). Zanimivo - model na domačem trgu velja le kakšno polovico tega ...

Na drugo mesto se je uvrstila Hyundaijeva Kona - Dolphin je prejel 25,8 odstotkov glasov, Kona 24 odstotkov, kar pomeni, da je šlo tako rekoč za las. Na tretje mesto se je uvrstil Avenger in na četrto Fiatov predstavnik.

Kdaj BYD v Slovenijo?

Zanimov je, da BYD, eden največjh kitajskih proizvajalcev (na prvem mestu na domači lestvici z več kot 12 odstotki trga), še ni povsem utrdil svojega položaja v Evropi, kjer bo na voljo pet modelov. Tudi v Sloveniji še ni uradnega zastopnika, toda po nekaterih informacijah bi se to lahko kaj hitro spremenilo.

Skupina Wallis, ki že zastopa in prodaja znamko, je namreč opazno prisotna tudi v Sloveniji (z znamkama Opel in JLR), kar daje slutiti, kdo bi lahko prevzel zastopanje. Toda gre seveda samo za ugibanje, saj predstavniki Wallisa tega niso ni potrdili niti zanikali.

Preberite še: Vozniškim izpitom se obeta nova kategorija. Če boste želeli voziti to vozilo, bo potreben preizkus znanja

Morda vas bo zanimal tudi pogovor, ki ga vodi Tilen Artač:

Novo na Metroplay: BMW X6 M60 - Magnet za poglede in zavistneže