Autobest gala 2018

15. 2. 2018 | Dušan Lukič
Deli

Ko se na enem mestu zberejo Wolfgang Porsche, Linda Jackson, Ralf Speth in kopica pomembnežev avtomobilističnega sveta, prek videa pa se jim pridruži še Li Šufu, je jasno, da ne gre za vsakdanji dogodek.

Podelitev nagrad Autobest (v žiriji je letos tudi urednik Avto magazina) je dogodek, zaradi katerega se na enem mestu v Evropi zbere smetana avtomobilskega sveta. Autobestova glavna nagrada, The Best Buy Car of Europe, je šla tokrat v roke predsednice uprave Citroëna Linde Jackson, saj je 31-članska žirija novinarjev (iz prav toliko evropskih držav) prav novemu Citroënovemu malemu križancu podelila laskavi naslov Autobest 2018 (drugi je bil Opel Grandland X, tretji pa VW T-Roc). »Ta nagrada je potrdilo našega truda, ki smo ga od leta 2014 vložili v prenovo znamke, produktne palete in razvoj novih vozil. C3 Aircross je avto, ki vse odlično predstavlja in ki smo ga zasnovali prav z mislijo, da mora avto zagotoviti veliko za primerno ceno, kar je tudi vodilo nagrade Autobest,« je v govoru ob prevzemu nagrade poudarila Linda Jackson.
Nagrado Manbest za najbolj izstopajočega predstavnika avtomobilske industrije v preteklem letu je dobil predsednik uprave (in največji lastnik) koncerna Geely Li Šufu, ki je udeležence nagovoril prek videa, vodja komunikacij pri Geely International, Frank Klaas, pa je v živo dodal: »Zahvaljujemo se za zaupanje, ki nam ga je s to nagrado izkazala največja avtomobilistična žirija v Evropi.«
Nagrado Smartbest za tehnološke dosežke je dobil Seat za integracijo Amazonove pametne digitalne asistentke Alexe v infozabavni sistem, nagrado Companybest pa je v imenu Jaguar Land Roverja prevzel njihov šef, prof. dr. Ralf Speth. »Ker je Autobest prisoten v kar 31 državah in pokriva več kot 650 milijonov potencialnih kupcev, nam ta nagrada pomeni še toliko več, pa čeprav smo sicer podjetje, ki proizvede vsega 600 tisoč vozil letno,« je bil zadovoljen Speth.
Nagrada Ecobest je šla v roke predstavnikom koncerna PSA, podjetja Bureau Veritas ter organizacij Transport & Environment in France Nature Environment za projekt meritev izpušnih plinov v realni vožnji, Safetybest Toyoti za sistem Toyota Safety Sense, Sportbest Fredrichu Enzingerju, ki je Porsche popeljal do novih zmag v Le Mansu in je po novem odgovoren za motošport v celotnem koncernu Volkswagen, Designbest pa Mareku Reichmanu, vodji dizajna pri Aston Martinu (intervju z njim bomo objavili v eni od naslednjih številk Avto magazina).
Poleg tega je vrata odprla tudi Dvorana slavnih Autobest, njen prvi član pa je postal dr. Wolfgang Porsche, ikona avtomobilskega sveta. »Počaščen sem, da sem postal član tako prestižne Dvorane slavnih in da je žirija moje življenjsko delo cenila toliko, da mi je dodelila to nagrado,« je v govoru poudaril dr. Porsche.
A dr. Porscheju se bodo že prihodnje leto pridružili novi člani, naslov najboljšega avta pa bo osvojil nov konkurent – 18. izbor Autobest se namreč neustavljivo bliža.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"