Autobest gala 2019

8. 2. 2019 | Jure Šujica
Deli

Za nami je podelitev nagrad 18. izbora v 11 kategorijah izbora Autobest.

Vsako leto se v eni izmed 31 evropskih prestolnic zbere velik del novinarske smetane s področja avtomobilizma, kjer pozdravijo nove prejemnike nagrad izbora Autobest. Gre namreč za enega od najpomembnejših neodvisnih avtomobilskih izborov na svetu, ki zajame 680 milijonov ljudi oziroma 95 odstotkov celotnega prebivalstva Evrope. Tudi letos je pri izboru nagrajencev sodelovalo 31 evropskih novinarjev in novinark, med njimi je tudi naš urednik Dušan Lukič.

Letošnja prireditev je bila znova nekoliko posebna. Za edinstveno kuliso je namreč poskrbel bruseljski avtomobilski muzej Autoworld, njegovi stalni prebivalci, od Citroena Berlingo do Lexusa LC500 in ne nazadnje Bugattija Type 35, pa so vestno sodelovali pri vodenju podelitve, ki jo je tudi letos povezovala voditeljica in dirkačica Amanda Stretton.

Letošnja prireditev, pa tudi sicer dogodki, ki so se izvajali vse leto, so bili nedvomno prelomni. Izbor je namreč dopolnil 18 let in tako postal polnoleten. »Ko smo stari 18 let, postanemo odrasli, neodvisni, ob tem pa prevzamemo vso odgovornost za svoja dejanja,« se je slikovito izrazil Dan Vardie, vodja izbora, in ob tem dodal, da so letos prvič nagrado za najboljši avto podelili kar trem zmagovalcem, prvič je bilo podeljenih 11 nagrad, prvič pa je bila v hišo slavnih sprejeta tudi ženska, predsednica znamke Citroen, Linda Jackson. »Avtobest postaja prvi profesionalni avtomobilski izbor, ki primerja učinkovitost električnih avtomobilov in avtomobilov s klasičnim pogonom. Lani smo vzpostavili dva standarda za merjenje porabe električnih avtomobilov, pripravljamo pa še dva projekta, ki se odvijata z veliko hitrostjo,« je svoj nagovor z napovedjo prihodnosti zaključil Vardie.

Najpomembnejša novost letošnjega izbora je bila podelitev nagrade za najboljše novo podjetje v avtomobilski industriji kitajski znamki Lynk & Co. Kitajsko podjetje si je nagrado zaslužilo zaradi svojega inovativnega pristopa do kupcev, tehnološkega napredka in rešitev, ki ob sprejemljivi ceni predstavlja enega izmed najboljših paketov na trgu, hkrati pa dokazuje, da se je njihov lastnik, koncern Geely, vstopa na evropski trg lotil pravilno.

Na 18. izboru Autobest so nagrade osvojili:

  • Sportbest: Toyota: Japonska znamka je v letu 2018 osvojila naslov svetovnega prvaka v reliju, zmago na nedavnem reliju Dakar in zmago na dirki za 24 ur Le Mansa. Poleg tega so modelno ponudbo okrepili z modeloma Yaris GRMN in Supra.
  • Safetybest: Nagrado za inovacije na varnostnem področju je osvojil Hyundai za sistem, ki preprečuje, da bi starši pustili otroke same, zaklenjene v avtomobilu, izpostavljenem soncu.
  • Greenbest: Jaguar I-Pace je prvi evropski električni avtomobil v razredu križancev, vse bolj razširjenem razredu, ki z osvojitvijo naziva avto leta v Nemčiji dokazuje, da so pri Jaguarju na pravi poti.
  • Technobest: Nagrada je romala v roke francoske znamke DS zaradi sistema aktivnega vzmetenja, sistema za skeniranje ceste individualno nastavljivega vzmetenja in drugih tehnologij, zaradi katerih se znamka uvršča med najbolj napredne na trgu.
  • Designbest: nagrada za oblikovanje je romala v roke britanskega oblikovalca Petra Horburyja, ki je z delom v podjetjih Aston Martin, Terrafugia, Volvo, Proton, Geely in ne nazadnje tudi Lotus dokazal, da gre za enega izmed največjih imen v avtomobilski industriji.
  • Smartbest: BMW je za svoj inovativni sistem, ki omogoča glasovno komunikacijo med avtomobilom in voznikom, prejel nagrado na področju pametnih tehnologij.
  • Manbest: Prvič, odkar od leta 2001 poteka izbor, je nagrada Manbest prišla v roke ženske. Nagrajenka letošnjega leta je Linda Jackson, prva ženska na čelu znamke Citroena in šele tretja generalna direktorica katerekoli avtomobilske znamke na svetu. »Privilegij je dobiti nagrado osebnost oziroma manager leta. Živimo v zahtevnem, kaotičnem okolju in za preživetje moraš reagirati hitro, biti prilagodljiv, razmišljati z odprto glavo in imeti pravo ekipo. Imamo jo, z njimi smo preobrazili znamko Citroen in brez nje ne bi bili tam, kjer smo,« je po sprejemu nagrade dejala Jacksonova.

  • Companybest: Medtem ko je znamka Lynk & Co. osvojila nagrado za najboljše start-up podjetje, pa je med vsemi podjetji slavila britanska znamka Aston Martin. Malo britansko podjetje namreč v zadnjih letih doživlja pravi razcvet, saj širi svojo proizvodnjo, oblikovalski studio, modelno paleto, ob tem pa se že pripravlja na vstop na trg električnih vozil.
  • Glavna zvezda večera in prejemnik nagrade Autobest Best buy car of Europe: omenili smo že, da je letošnji izbor Autobest prinesel številne mejnike. Eden izmed njih je tudi ta, da je to prvi izbor, ki je prinesel kar tri zmagovalce. Skupaj so namreč nastopili Peugeot Rifter, Citroen Berlingo in Opel Combo. 

»To je za nas pomembna in dobrodošla nagrada, še posebej zato, ker praznuje, 120. obletnico obstoja. Imamo dolgo zgodovino, od leta 2017 pa smo del PSA, s katerim sodelujemo in razvijamo nove tehnologije, zato sem zadovoljen, da si z Lindo (Jackson) in njenim podjetjem delimo nagrado. Zadovoljni smo tudi s tem, da je nagrado osvojila že peta generacija Comba,« je ob prejemu nagrade dejal generalni direktor Opla, Michael Lohscheller.

Tako kot vsako leto pa so v Dvorano slavnih sprejeli novega člana. To je bil letos 81-letni Ratan Tata, ustanovitelj koncerna Tata, v sklopu katerega deluje tudi avtomobilska skupina Jaguar-Land Rover: »Skozi vso kariero me je spremljalo podjetje Tata inženiring, ki se je pozneje razvilo v Tata Motors. Avtomobilizem je eden od najbolj razburljivih segmentov, v katerem sem sodeloval, predvsem zaradi hitrosti, dizajna in ne nazadnje dogodkov, ki ga spremljajo,« je dejal Tata in skromno dodal, da »nagrado sprejemam ponižno in v imenu skupine Jaguar-Land Rover ter tamkajšnjih delavcev. Oni so tisti, ki si jo zaslužijo.«

 

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem