Autobest gala 2021 - Preveri vse spremembe, novosti in priznanja

Več kot pol leta so morali pri Seatu počakati, da so lahko slavnostno prejeli priznanje za najboljši avtomobilski nakup, ki ga je osvojil Seat Leon.

La Llotja del Mar – zgodovinska stavba, zdaj trgovinska zbornica Barcelone, impresivno prizorišče letošnje gala podelitve v centru mesta. (foto: Autobest) Autobest
18. 10. 2021

Da je Leon osvojil priznanje Autobest 2021, seveda ni več nič novega, toda organizacija Autobest, ki jo sestavlja 32 avtomobilističnih novinarjev iz prav toliko držav, je morala podelitev zaradi pandemije pač prestaviti. Kot vedno, bi morali tudi tokrat priznanje podeliti že v začetku leta na gala prireditvi – toda pandemija je preprečila izvedbo prireditve, ki bi morala biti ob tem še posebno slavnostna.

Prav letos namreč Autobest praznuje svojo okroglo 20. obletnico delovanja – leta 2001 so namreč organizacijo ustanovili predstavniki Romunije, Bolgarije, Slovaške in Cipra, potem se je številka vključenih držav vsako leto dvigovala, zdaj pa ima Autobest predstavnika v praktično vseh državah Evrope. In Autobest počasi prerašča zgolj delo avtomobilske žirije, saj je nekaj novosti predstavil ustanovitelj Dan Vardie prav na slavnostni podelitvi ob 20. obletnici v Barceloni, kjer se je zbralo cel kup pomembnih gostov avtomobilske industrije iz 34 držav.

Številne novosti organizacije Autobest

Autobest bo tako že letos zagnal največji neodvisni test realne porabe najbolj popularnih električnih vozil, ECOBEST Challenge, ki bo potekal v Španiji v začetku novembra. Organizacija bo izbirala tudi najboljši konceptni avtomobil, ki bo najbolje odražal realno možnost pojave v bodočih modelih (celota ali samo njegov del ali sklop), ki se bo imenoval The Future is Here. Prav to iniciativo pa bo vodil tudi priznani oblikovalec Frank Stephenson.

Hkrati bo Autobest zagnal sodelovanje z edino fakulteto (The School of Media and Performing Arts), ki šola avtomobilistične novinarje in deluje v okviru univerze v Coventryju (Velika Britanija). Hkrati je Autobest najavil še globalno sodelovanje pri določenih projektih z znamko VinFast iz Vietnama, ki bo svoj avtomobilski pohod na Evropo šele pričela.

Priznanja za zanimive dosežke so šla v prave roke

Poleg priznanja za tako imenovani Best buy ali najboljši nakup za odšteti denar, kot bi temu rekli pri nas, ki ga je osvojil Seat Leon, podeli organizacija Autobest tudi kup drugih priznanj v avtomobilističnem sektorju. Na primer nagrado Technobest za izjemen tehnološki preboj ali novost, ki jo je letos dobil Renaultov hibridni sistem E-Tech. Nagrado Ecobest za ekološki dosežek je osvojila Honda z modelom Honda e.

Nagrada Manbest za dosežke vodilnih menedžerjev je šla v roke Herbertu Diessu iz VW. Zanimivo priznanje, A Star is Born, ki nagrajuje posebno inovativne mobilnostne rešitve, je šlo v roke Citroenu za model Ami. Najboljša znamka (Companybest) je postala Škoda, priznanje Safetybest za dosežke na področju varnosti pa je šlo k Toyoti za Yarisa.

Čisto posebno priznanje je nekakšna hiša slavnih, ki slavi najboljša oblikovalska imena na tem področju. Letos je šla nagrada v roke Franku Stephensonu, legendarnemu oblikovalcu, ki se je, med drugim, podpisal tudi pod novega Minija, pa BMW-ja X5 in Ferrarija 430. Smartbest je priznanje, namenjeno posebnim dosežkom na področju inovativnosti, predvsem digitalizacije, in jo je letos dobil Jaguar Land Rover za sistem Pivi Pro. In nazadnje je tu še priznanje za športne dosežke (Sportbest), ki je šlo v roke Mercedesovemu športnemu šefu Totu Wolffu.