AVP in Policija: nadzor v tem tednu usmerjen proti tovornjakom in avtobusom

19. 7. 2021 | Jure Šujica
Deli
AVP in Policija: nadzor v tem tednu usmerjen proti tovornjakom in avtobusom (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

V prvi polovici leta zabeležen občuten porast prekrškov med vozniki tovornih vozil.

V prihodnjih dneh bo na slovenskih avtocestah znova mogoče videti povečano število policistov. A tokrat tarča njihovega nadzora ne bodo vozniki osebnih (ali lahkih gospodarskih) vozil pač pa vozniki tovornih vozil in avtobusov. Tako kot vsako leto se je namreč tudi letos Slovenija pridružila vseevropski akciji nadzora tovornih vozil in avtobusov, ki letos poteka med 19. in 25. julijem, zanjo pa imajo vsekakor veliko razlogov.

Medtem ko je bilo v lanskem letu na naših avtocestah moč opaziti precej manj osebnih vozil, pa je koronavirus precej manj vplival na tovorni promet. Kljub temu so slovenski policisti v letošnjem letu zaznali skoraj za petino več prekrškov med vozniki tovornih vozil, kot v enakem obdobju lani. Teh je bilo v prvi polovici leta 2020 ugotovljenih 19.067, letos pa že 22.783. Ob tem so bili najpogostejši prekrški previsoka hitrost, preobremenjenost vozila in pa neuporaba varnostnega pasu.

Skupaj s številom prekrškov pa se je povečalo tudi število prometnih nesreč, pri katerih so bila udeležena tudi tovorna vozila. Teh je bilo ob številki 1.099 za 12 odstotkov več kot do konca junija lani, v 703 primerih pa so bili tudi povzročitelji, sedem udeležencev teh nesreč pa je podleglo poškodbam. Nekoliko višje je bilo na drugi strani tudi število prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi avtobusi.

V sklopu akcije za večjo varnost med vozniki tovornih vozil pa so minulo soboto policisti in AVP na avtocestnih postajališčih, kjer bo potekal nadzor že izvedli prvo izmed dveh (naslednja bo na sporedu 24. julija) preventivnih akcij, v sklopu katerih so voznike opozarjali na nevarnosti tveganja, kot je pomanjkanje spanja. Slednjo ima namreč lahko na voznika povsem enake posledice, kot prekomerno uživanje alkohola.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"