AVP in policija pripravljeni na začetek novega šolskega leta

23. 8. 2018 | Jure Šujica
Deli

S prihodnjim tednom se začenja preventivna akcija nadzora prometa, katere namen je zagotoviti varnost najmlajših ob vstopu v novo šolsko leto, med katerim bodo sicer potekale številne dodatne dejavnosti.

Bliža se začetek novega šolskega leta, s tem pa tudi večje število otrok in mladoletnikov na cestah. Zgolj v prvi razred osnovne šole bo letos vstopilo 21.874 prvošolcev, ki s situacijo na cesti še niso tako dobro seznanjeni. Prav zato bo Agencija za varnost v prometu v sodelovanju s Slovensko policijo tudi v tem letu organizirala preventivno akcijo Začetek šolskega leta, ki bo potekala med 27. avgustom in 9. septembrom.

Prav otroci so najbolj ranljiva skupina udeležencev v prometu, saj so njihove sposobnosti zaznavanja okolice slabše, njihovo vidno polje ožje, prav tako pa ne zmorejo ustrezno oceniti hitrosti ter smeri vožnje avtomobilov in drugih vozil na cesti. Poleg tega se sami (pre)pogosto zanašajo na to, da jih vidimo, zaradi česar so na cestah toliko bolj brezskrbni.

Varnost na cestah se izboljšuje

Prometna statistika je sicer na področju varnosti med otroci in mladostniki do 18. leta zadnja leta spodbudna. Celoten september 2017 je tako minil brez ene smrtne žrtve med mladimi, do današnjega dne letošnjega leta je bilo na naših cestah v prometnih nesrečah udeleženih skupno 900 otrok v omenjeni starostni skupini, med njimi pa so zabeležili šest smrtnih žrtev, 73 huje in 685 lažje poškodovanih.

»Lanski september je bil najuspešnejši mesec v zadnjih nekaj letih, ko smo zabeležili le eno smrtno žrtev, med otroci nobene, in želim si, da tako tudi ostane. K temu so zagotovo pripomogle številne preventivne aktivnosti, ki jih AVP intenzivno in kontinuirano izvaja v sodelovanju s Policijo, lokalnimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, nevladnimi organizacijami in drugimi deležniki,« je dejal mag. Igor Velov, direktor AVP.

V sklopu 14-dnevne akcije bodo policisti predvsem v bližini šol opravljali poostren nadzor nad prehitrimi vozniki, poleg tega pa bodo preverjali tehnično ustreznost vseh vrst vozil, tudi koles in mopedov, s katerimi se v šolo in domov vozijo učenci in dijaki. Še pred začetkom šolskega leta pa bodo s pomočjo šol, sedmih nevladnih organizacij in drugih lokalnih interesnih skupin preverjali ustreznost prometne signalizacije v bližini šol in vrtcev, za kar bodo skrbeli tudi 504 prostovoljci. Različne akcije se bodo nato odvijale tudi v nadaljevanju šolskega leta, predvsem pozimi, ko bo vidljivost na cestah slabša, pa bodo policisti pozorni tudi na uporabo rumenih rutic in drugih odsevnih teles med najmlajšimi.

Današnjo tiskovno konferenco pa je Agencija za varnost v prometu izkoristila tudi za predajo že znanih prikazovalnikov hitrosti Vi vozite v brezplačni desetmesečni najem. V sklopu tokratne akcije so občinam podelili kar 24 omenjenih prikazovalnikov, ki so se v preteklosti že izkazali kot učinkovito sredstvo za zmanjševanje hitrosti v naseljih. Dosedanji podatki tako kažejo, da je na lokacijah, kjer so bili postavljeni tovrstni prikazovalniki, povprečna hitrost tako le še nekaj kilometrov višja od najvišje dovoljene, kar je vsekakor spodbuden rezultat.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja